Србија

Ово смо чекали! Професор Кочовић открио: „Око 25. фебруара нас чека ПРЕОКРЕТ!“

„Још пар дана ћемо да растемо, па ћемо да падамо, бар тако показују тренутни прорачуни, али одмах да кажем врло је непрецизан“, рекао је професор др Петар Кочовић, који помоћу свог математичког модела прогнозира ситуацију са корона вирусом.

Епидемијска ситуација због корона вируса је из дана у дан све гора, не само у Европи, него у целом свету, али Европа је пратктично на удару заразе. Што се конкретно Србије тиче, иако смо јуче имали више од 13.000 позитивних за дан, чини се да интензитет заразе јењава, што не значи да нећемо имати још скокова и падова, али по ономе што могу на основу прорачуна да видим јесте да ће ово трајати, али да ће за пар дана почети да пада, те да ћемо око 25. фебруара доћи на ниво из 25. децембра, а то је око 1.000 дневно .- каже за Телеграф.рс професор др Петар Кочовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он унапред каже да су прорачуни још непрецизни, због недовољног броја дана, и напомиње да се ће се „копља ломити“ у наредних 7 до 10.

– Ситуација је из дана у дан све гора и у Европи, и свуда у свету. Прекјучерашњи подаци говоре да смо тада имали готово рекордан број заражених, а то је више од два и по милиона дневно у свету, и практично је тако и у претходних 7 дана. Европа је између 45 и 55 одсто заражених, има само 10 одсто становника од укупног броја на свету, а има 45 одсто заражених у односу на светску популацију, тако да је практично Европа на удару заразе – каже.

– Што се тиче Србије, без обзира на то што смо јуче имали велики број заражених, на основу претходна 4 дана, као да јењава интензитет заразе. Јесте да смо имали 13.000, а да ли треба очекивати 20.000, 30.000 заражених дневно, то заиста не знам, математика коју ја користим је врло непрецизна, али отприлике ћемо се крајем фебруара вратити на ниво од 25. децембра, а то је неких 1.000 дневно заражених. Значи трајаће – додао је он.

Добра прича је, слаже се са лекарима, што је ово блажи вирус, па није напад на ковид болнице толико велики.

– Спадаћемо, али иако сам рекао да јењава, то не значи да нећемо један дан да порастемо, а један дан да паднемо, па да дођемо до броја од 25. децембра око 25. фебруара. Још пар дана ћемо да растемо, па ћемо да падамо, бар тако показују тренутни прорачуни, али одмах да кажем врло је непрецизан. То што кажем нема велику тежину, јер немам довољан број података, довољан број дана, то ће за неки дан да буде прецизније – објашњава Кочовић.

Каже да све државе у Европи бележе рекорде.

– Пад је само у Русији, Белорусији, Украјини, Чешкој, Пољској и Словачкој. Све остале државе расту. Тренутно је у нашој близини добра само Румунија, и код њих расте, али има места још за заразу. Иначе, цела Европа се црни. Више од 25 држава је прешло тај индекс 1.000 на 100.000 становника. Тако да, није добра ситуација. Копља ће се ломити у наредних неклико дана, 7 до 10 дана. Треба да сачекамо и то треба да крене низбрдо – наводи проф. Кочовић за Телеграф.рс.

Каже да између четвртог и овог петог таласа има сличности.

– Шта сам још приметио. И код почетка четвртог таласа, а то је било 3. јула 2021. исто је расло, само мало блаже, па је падало крајем јула и онда смо у августу забележили још снажнији раст. И тада су били одмори. Раст, па пад, па опет пораст и то снажнији. То је ситуација која је довела до тога да у септембру и октобру имамо велики број заражених. Само да не буде да после овог што сам рекао да очекујем тај пад око 25. фебруара, да се после тога или у међувремену не појача зараженост у Србији због школе која треба да почне, а знамо да хвата млађу популацију. Све су то знаци питања шта ће се дешавати у наредном периоду и који су покретачи практично заразе. Исто је у целој Европи. Сви су на распусту и свуда су биле прославе, негде су почеле раније негде касније – каже професор.

Аустралија, коју је почео да прати због дешавања са Новаком Ђоковићем је, како напомиње у много горој ситуацији од нас.

– Аустралија од Нове године драматично расте када је у питању број заражених. Они су дупло гори од нас, због Новака сам почео да је пратим. Вакцинисани су исто мање од 90 одсто, а у претходних месец дана им је скочио драматично број заражених.

– Иначе, у европским земљама опада имунизација – са две дозе примљене у претходних 6 месеци и они који су преболели корону у претходних 9. У Аустрији су, видео сам, донели одлуку да за неки дан 900.000 Аустријанаца који су вакцинисани с две дозе скину са листе оних који су примили вакцину. Значи и то се дешава. Многе земље у западној Европи су биле нагло вакцинисане као Шпанија, Португалија, Британија током лета и сада им то у наредних месец и по дана истиче, опада им имунизација, јер се не вакцинишу бустер дозом. Кад смо код вакцинације, Израел бележи рекордан број заражених, а почели су да се вакцинишу четвртом дозом – примећује проф. др Кочовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс