Србија

Ово смо сви чекали! ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ОТКРИВА КАД ЋЕМО ПРЕСТАТИ ДА БРОЈИМО ЗАРАЖЕНЕ

Праћење дневне статистике из дана у дан могло би за нас грађане да постане прошлост већ крајем пролећа, односно почетком лета. То, наравно, не би значило да је одјављена епидемија, али би могла постати увертира у ендемски ток, што би значило да би епидемиолози и вирусолози наставили да прате кретање короне, али нама то неће бити значајно јер би у том случају епидемија била под контролом.

Ипак, у питању је најбољи сценарио, који ће се развијати онако како се ми будемо понашали, а то је повећани обим вакцинације, поред природног прокужавања, али наравно и под условом да вирус не постане агресивнији.

Ипак, када ће се корона посматрати као ендемска болест објашњава епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић, који каже, да би већ с краја пролећа могли да осетимо озбиљнију промену, што свакако зависи од нас, али о од ситуације у свету.

– Бројке ћемо престати да пратимо негде с крајем пролећа, односно почетком лета, на овај начин на који то данас чинимо. Али, свакако ће оне и даље бити праћене и то ће чинити епидемиолози и клиничари, пратиће шта се даље дешава. Већина научника сматра да тамо где постоји висок степен оболевања, тамо ће доћи до промене, односно, доћи ће до заустављања епидемије. Што се Србије тиче, мени се чини да негде тамо до краја пролећа, почетка лета би требало да се то смири. Има, наравно и оних који тврде да ће се то десити наредне године, али ја сматрам да ће се то десити ове године. То може бити као последица онога што се дешава у целом свету, као и у Европи, јер када се деси велико заражавање, паралелно се дешава и природно прокужавање – објашњава професор Тиодоровић.

Наша земља у овом моменту бележи рекорде по броју заражених, али срећом тај број не прати висока стопа хоспитализације. Ипак, све нас мучи питање када ће коначно доћи тренутак да се вирус „одјави“ и на који начин ће се то десити.

– Крај треба да означи СЗО и да вирус прогласи ендемским. Свако од нас појединачно то може да ради, и ми у Србији можемо да проглашавамо, али шта је Европи, око нас, у свету, дакле, док год у свету не буде доведено у контролисано стање, неће бити одјаве. Где год вирус буде постојао, постојаће и шанса да дође код нас. Мислим да СЗО то не може да уради пре краја године, ако ћемо се држати епидемиолошке доктрине и елиминације ризика, онда то може потрајати до краја године. Ово је наравно најбољи могући сценарио, али увек треба посматрати на све то с опрезом, мада ипак очекујем да буде овако, каже професор Тиодоровић.

То је најбољи сценарио, подвлачи професор, али опет све зависи од дешавања у другим земљама, и глобалне ситуације.

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус, упутио је упозорење светским лидерима да пандемија коронавируса „није близу краја”, у условима када неке европске земље бележе рекордан број нових случајева због омикрон соја.

Он је изјавио, да је омикрон сој проузроковао 18 милиона нових инфекција широм света током прошле недеље. Он је подсетио, да и омикрон изазива хоспитализације и смрти, те да чак и мање тешки слушајеви преплављују здравствене установе. Такође је упозорио глобалне лидере да ће се са невероватним напредовањем омикрона на глобалном нивоу, можда појавити нове варијанте вируса.

-Још сам посебно забринут због многих земаља које имају ниске стопе вакцинације, јер су људи далеко пута више изложени ризику од тешке болести и смрти ако нису вакцинисани – истакао је генерални директор СЗО.

Директор СЗО за ванредне ситуације Мајк Рајан је упозорио да ће повећана преносивост омикрона вероватно довести до пораста хоспитализација и смрти, посебно у земљама у којима је мање људи вакцинисано. С друге стране, истовремено, у Европи се бележи рекордан број случајева услед убрзаног ширења омикрон соја

Ипак, постоје неке ране назнаке да је талас омикрона можда већ достигао врхунац у неким европским земљама, те се може очекивати да се ипак деси лагани пад.

Ако је корона вирус још увек у фази пандемије, ширење соја омикрон претвориће вирус у ендемску болест са којом човечанство може да научи да живи, саопштила је пре неколико дана Европска агенција за лекове (ЕМА). Ипак, Светска здравствена организација (СЗО) са своје стране и даље истиче да је још рано означити корона вирус као ендемску болест што је случај са грипом.

Према наводима СЗО, више од половине становништва Европе би могло да буде заражено омикроном у наредна два месеца. СЗО је такође оценила да борба против пандемије корона вируса уз помоћ додатних доза тренутних вакцина није одржива стратегија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31