Србија

ОВО СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Шеклер открио: Ево када можемо очекивати крај пандемије

Нагласио је да су код заражених омикроном, далеко блаже клиничке слике.

Микробиолог и вирусолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер, коментаришући јучерасњи рекордан број заражених у Србији, изјавио је да верује да је и протеклих дана када су ти бројеви били знатно мањи, многи људи због хладноће одустајали од тестирања и да је заражених и тада било више, те да је стварна бројка можда и дупло већа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да сигурно и код нас сада преовлађује омикрон сој, да ће прецизнији подаци о томе бити ускоро познати, а да се његова заступљеност у појединим земљама које раде испитивања креће од 50, 60 па и близу 100 одсто.

– Студија у Јужноафричкој републици је показала да један од разлога брзог ширења омикрон соја није само његова особина велике преносивости, већ и велики удео људи који болују без симптома у укупном броју оболелих. Она је показала да је рецимо 31 одсто вакцинисаних било позитивно али без симптома – рекао је Шеклер.

Додао је да је код ранијих сојева проценат асимптоматских заражених а већ вакцинисаних износио само између један и 2,4 одсто.

Према његовим речима, заражени, вакцинисани, асимптоматски заразу најчешће преносе на чланове породице, са којима проводе доста времена а мала количина вируса коју шире може се пренети на друге само ако се са њима борави дуго.

– Зато је породица основна јединица заражености, ако је један у кући заражен, сви су, док је код делте било другачије – истакао је Шеклер.

Нагласио је да су код заражених омикроном, далеко блаже клиничке слике и последице, па вакцинисани са две дозе имају 70 одсто мање шансе да заврше у болници, а они који су примили три дозе 90 одсто.

– У Јужноафричкој републици се испоставило да је просечно време хоспитализације код омикрона три дана, а код делте је било седам до девет, а ретке су и потребе за кисеоником – навео је он.

Упитан да ли је слабији сој и наговештај краја пандемије, Шеклер је рекао да је и раније говорио да ће крај доћи брже него што већина мисли и да се можемо радовати томе шсто је он мање патоген и опасан од омикрона али томе, како је навео, искрено могу да се радују вакцинисани.

– Ово указује на промену вируса за који су пре месец дана говорили да је опасан, супер-мутант са 52 мутације и да ће све да нас уништи, али се испоставило да није – рекао је Шеклер.

Одговарајући на питање да ли се може заразити и онај ко је примио три вакцине и прележао заразу, навео је да и ти људи могу да се заразе, јер стопостотна заштита у биологији не постоји, пошто одређена количина вируса може да пробије све заштите.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com