Регион

Полиција приликом потраге наишла на ДВА ТРАГА и одмах позвала Ненада Периша

– Полиција ме у петак назвала и тражила да им потврдим је ли Матеј имао беле или плаве патике. Имао је беле које су са стране имале плаво слово В. Ја сам им проследио фотографију патика какве је имао и Матеј, јер ја имам исте такве. Он је носио број 44/45 зависно од модела, а ја носим број веће. Питали су ме то зато што су током потраге нашли плаве патике – истакао је Ненад Периш.

То је један од показатеља да полиција проверава сваки могући траг и предмет у потрази за несталим Сплићанином, али у суботу је било видљиво да је интензитет потраге смањен иако пловила полиције и жандармерије и даље патролирају делом код ушћа Саве у Дунав, али полицајци прегледавају и обални појас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја сам и у суботу био на месту потраге и уверио сам се да и даље трагају за Матејом. Ја их не питам појединости, па их тако нисам питао ни где и кад су нашли те плаве патике, као ни за везицу патика која је нађена. Што се тиче опушка, могу само рећи да Матеј није био пушач – нагласио је Ненад Периш за „Јутарњи лист“.

Међутим, ако је на опушку изузет траг ДНК, полиција која сада има секвенциониран ДНК Ненада Периша може установити поклапа ли се тај траг са Матејевим.

И док сви из друштва с којим је Матеј био у Београду не желе контактирати с медијима, дознали смо да су двојица од шесторице младића који су били у Београду с Матејом браћа Миро и Винко Бокшић. Миро Бокшић оставио је и свој број за контакт, али не одговара на позиве, док с Винком Бокшићем такође нисмо успели ступити у контакт, пише „Јутарњи лист“.

Недалеко од стана где живи у Загребу Матеј је паркирао свој Ауди А4 пре него што су унајмили комби и кренули за Београд. Пре повратка срели су се с Матејевим оцем, с њима је полиција у Београду обавила разговоре и полиграфски их тестирала и закључила да нема никаквог разлога да им не дозволи повратак у Хрватску.

С обзиром на то да је и премијер Андреј Пленковић изјавио да познаје Матејова оца Ненада, те да од тренутка кад је дознао за нестанак његовог сина прати шта се предузима да се пронађе, Ненада Периша питали смо је ли он и лично контактирао с премијером Пленковићем:

– Не, нисмо се чули, мислим да за тако нешто нема ни потребе. Ја сам уверен да полиција у Србији предузима све да се Матеј пронађе, захвалан сам им на свему што чине. Ја у те политичке полемике не желим улазити – апострофирао је Периш.

Оно што је кључно и на шта засад нема одговора је што се догодило и зашто је Матеј напустио Готик 30. децембра у 1.20 и друштво с којим је био те вечери. Није понео ни јакну што указује на то да се намеравао вратити у клуб. Последња га је снимила камера ресторана „Сава Нова“ на шеталишту уз Саву и то само делимично јер првенствено снима периметар терасе. На темељу осталих снимака надзорних камера и по базним станицама мобилног телефона реконструирано је његово кретање.

Али, остаје мистерија тих 17 сати од тренутка Матејова изласка из „Готика“ до тренутка кад његови пријатељи долазе у полицију и пријављују његов нестанак. Дотада је Матеја на мобилни телефон више пута звао отац, а на дан нестанка с Матејом је разменио девет порука.

Стручњак за потражне псе: ‘Пси трагачи деле се на двије врсте’

О употреби паса трагача које српска полиција користи трагајући за Матејом Перишем разговарали смо са Стјепаном Косом, власником детективске агенције који је досад обучио преко 3.000 паса разних специјалности и намена, пише „Јутарњи лист“.

Школовао је и псе за откривање карцинома преко узорка урина, а био је начелник Одељења за заштитно-трагачке псе на Полицијској академији Министарства унутарњих послова од 1996. до 2002. године.

Пси трагачи које користи полиција у окружењу деле се на псе који прате траг с тла и деструкцију на тлу или другим подлогама, тзв. врући траг.

Код таквих паса трагача битно је што су њихови резултати ефикасни до отприлике 24 сата, а то зависи од неколико параметара – притсика ваздуха, смера ветра, увежбаности пса, увежбаности пса и водича као тима и сл.

Осим тих, како каже Кос, користе се и пси који прате траг на основу индивидуалног мириса. Њихова употреба, временски је далеко дужа. За употребу таквих паса значајно је да је потребан изоловани индивидуални мирис, објекта трагања – људи, животиње, предмети.

Врло је битно да се за такво трагање, ако се ради о живим бићима, прикупи проверена информација о виђењу уколико је то могуће, што знатно продуљује примену таквих паса трагача.

Предност паса трагача који раде по индивидуалном мирису је та што пси прикупљају мирисне честице и из ваздуха, а не само с тла – каже Кос

Извор: Јутарњи лист