Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО: Тек ћемо да се смрзавамо, враћају се ледени дани

Ево какво нас време очекује почетком наредног месеца

Зима још увек није задала последњи ударац. Према речима метеоролога први дану фебруара биће ледени. Након пар дана у плусу, чека нас опет минус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог Марко Чубрило најавио је на свом Фејсбук профилу какво нас време очекује наредних дана.

– Сутра после хладног јутра, понегде уз слаб мраз и првом делу дана промењљиво облачно уз сунчане интервале и релативно топло. После подне са северозапада стиже јачи хладан фронт који ће условити слабу, секундарну, циклогенезу над Јадраном. Као последица тога после подне прво на севеорозападу Хрватске и северу Војводине, а затим до уторка увече и над осталим пределима наоблачење и осетније захлађење уз падавине и окретање ветра на северни и североисточни.

У нижим пределима ће углавном прво бити суснежице која би могла прећи у влажан снег тако да тамо где се тај прелаз деси брзо па буде 2-3х сата снежних падавина може доћи до развијања снежног покривача од један до три центиметара. У пределима преко 500мнв киша ће или брзо прећи у снег или ће одмах почети снежне падавине и тамо, посебно преко 800мвн треба очекивати до 7цм до 13цм новог снег, а понегде на северу Црне Горе и југозападу Србије до уторка после подне може пасти и око 15цм снега. У понедељак максимум од +4 до +8, после подне између нуле на северу и +4 на југу – написао је метеоролог и додао:

– Могуће је да у ноћи ка уторку због постојања слабог циклона у Јадрану над Херцеговином и Црном Гором снежна граница оде на око 500мнв или чак и мало ниже па би уз јаку буру снега могло бити и у областима испод 400мнв али у колико га и буде акумулација се углавном не оцекује.

До среде следеце недеље променљиво облацно, ветровито и нестбаилно уз повремене налете падавина, преко 600мнв угланвом снег, а ниже смена кише, суснежице и снега. Биће услова и за пљускове крупе уз грмљвину. Дуваће умерен, а на ударе и јак северозападни ветар, дуж Јадрана јака бура. Јутарњи минимум од -4 до +2, на планинама уз ведру ноћ понегде и око -8 степени Целзтијуса. Дневни максимум од +2 до +7 степени Целзијуса.

Он наводи и да се после 4. фебруара рачуна на јачање антициклона који би нам барем до око 8. требао донети стабилно, углавном суво и релативно топло време уз слабе јутарње мразеве и ређу појаву магле.

– После 8. па према средини месеца и даље стоји сигнал за могућу измену синоптике уз пораст ваздушног притиска у простору Велике Британије, западне Русије и Скандинавије, што би за нас значило измену синоптичког тренда уз спуштање хладног ваздуха из Русије и потенцијалну циклогенезу у нашој близини. За сада је то само сигнал и целе ове зиме прорачуни модела „покушавају“ извести нешто овако, али веома јаки западни ветрови који у серијама преко Атлантика шаљу снажне циклоне тако нешто не дозвољавају.

Ни овог пута са тог аспекта ситуација неће бити јако пововља, ипак негде после 8. западни ветрови би могли мало ослабити (али би и даље остали јачи од просека). Видећемо хоце ли то бити довољно за измену синоптике која би нам могла донети још један период правог зимског времена. Дугорочан прогностички материјал даје такву могућност већ неко дуже време, са вероватноћом да се доминација тог могућег антициклона продужи кроз фебруар, а потенцијално и дуже, али све ће се то мало прецизније знати већ за 4-5 дана. Сутра после подне стиже пролазан подсетник да смо и даље у најхладнијем годишњем добу – пише Чубрило.

Извор: srbijadanas.com