Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ: Стиже хладан талас, биће до минус 20, а онда погоршање

Популарни домаћи метеоролог Марко Чубрило објавио је најновију прогнозу у којој открива шта нас чека до краја месеца, и почетком следећег. Како је навео, до среде ће бити веома хладно, понегде уз слаб снег, а затим следи осетније отопљење и отапање снега у низијама. За крај јануара је најавио могуће погоршање времена, уз коментар да је ипак превише рано за сигурну прогнозу, те саветовао да се стрпимо пар дана, када ће ситуација бити јаснија.

„Прва два дана следеће недеље углавном суво али веома хладно. Због више ведрине и слабљења ветра као и снега на тлу ноћни минимуми ће бити веома ниски и у низијама ће се углавном кретати од -10 до -4 степена Целзијуса, локално уз маглу и око -13, док би се на планинама минимуми кретали од -20 до -13 степени Целзијуса“, пише Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У понедељак се очекује дневни температурни максимум од -5 до +1, а у уторак од -2 до +3 степена Целзијуса. У уторак крајем дана следи промена синоптике која означава крај овог хладног таласа.
„Како ће тај ваздух бити и мало богатији влагом његово надирање ће у уторак увече над северозападним, а у ноћи ка среди понегде над средишњим и југоисточним пределима донети слабе падавине, углавном у облику снега, али се не очекује више од 1-3 центиметра, док ће бити области где падавина и неће бити“, стоји у прогнози.

У ноћи ка среди на северозападу региона очекује се мраз неупоредиво слабији у односу на протекле ноћи и кретаће се од -4 до -1, док ће на југоистоку и истоку и даље бити врло хладно.

„У среду променљиво облачно и над већим делом региона осетно топлије уз брзо отапање снега у низијама. Хладније ће се задржати на крајњем истоку региона и понегде у котлинама. Дневни максимум од +6 на западу до око +1 на истоку региона. Ветар умерен, на северу региона и појачан, западни“, предвиђа метеоролог.

Како је навео, до петка увече над регионом ће бити промењљиво облачно, релативно топло и углавном суво, а ноћи и јутра хладни уз мразеве од -5 до 0 у низијама, док ће још само понегде над снегом покривеним планинама и планинским котлинама мраз понегде био јак. Током дана очекују се максимуми од +3 до +8, а у петак и до +11 понегде на југозападу региона. Ветар слаб до умерен југозападни, а у петак понегде и појачан.
„У ноћи ка суботи преко региона би требао да се премести хладан фронт доносећи пролазне падавине, низијама углавном кишу, а краткотрајан снег само на планинама. Падавине ће бити слабе и понегде ће изостати. Ветар у окретању на северозападни“, пише у новој прогнози Чубрило.

У суботу се очекује престанак падавина али хладније уз максимум од +1 до +5 степени Целзијуса.

„Сам крај јануара би требао да буде сув уз слабе јутарње мразеве, док је око 01.02. могуће нешто јаче погоршање и захлађење, али о томе више тек за 2-3 дана“, закључује метеоролог.

Извор: Ало