Србија

ПРОЦУРИЛО: Власт стопирала пројекат Јадар само до избора

„Укидање Просторног плана Јадар учињено је на правно неисправан начин. Влади Републике Србије смо, заједно са захтевом за забрану истраживања и екполатације бора и литијума, указали на тачан правни пут како ставити ван снаге наведену Уредбу“, поручио је Саво Манојловић, председник УЗУЗ-а и директор кампање „Крени – Промени“.

Изјаву Саве Манојловића преносимо у целости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На овај начин Влада Републике Србије омогућава Рио Тинту да сутра одлуку о укидању оспори и реактивира просторни план. Истовремено, без правног основа појачава се правна аргументација Рио Тинта када буде тужио Србију за одштету. Влада овим директно ради против интереса Србије.

У допису смо јасно навели да пре стављања ван снаге од стране Владе, министарство за заштиту животне средине мора да укине сагласност на Извештај о стратешком утицају Просторног плана, због незаконитости. У допису смо навели тачне разоге тих неправилности на основу којих је могуће израдити правно ваљано образложење.

Друга битна ствар је увођење забране истраживања и експолатације литијума и бора кроз законске измене, чиме се еколошки штетно рударење забрањује на нивоу целе Србије. Очигледно је да је мораторијумом од једне године који је предлагао председник Вучић и овим неисправним укидањем уредбе, требало да се пројекат стопира до избора. То објашњава и одбијање премијерке да јавно гарантује безбедност волонтерима који ће скупљати народну иницијативу, као и одлучивање о народној иницијативи пре избора.

У четвртак у 19 сати заказујемо нови протест: „Србија није на продају“ испред Председништва. Остају два услова. Укидање уредбе на правно исправан и увођење забране за рударење бора и литијума.

Удружење за заштиту уставности и законитости је такође спремно да Влади бесплатно понуди помоћ око састављања образложења и начина отклања свих неправилности. Влади је такође предат предлог како треба да гласи нови члан 4а Закона о рударству и геолошким истраживањима којим се забрањује истраживање и екполатација бора и литијума“, закључио је Саво Манојловић.

Извор: Директно