Регион

РЕГИОН НА НОГАМА! Ако НАТО затражи, С. Македонија улази у рат; Хрватска: Повући ћемо војнике, до задњег

Македонска министарка одбране Славјанка Петровска каже да постоји могућност да се војска те државе укључи у евентуални војни конфликт између Украјине и Русије.

Северна Македонија се залаже за дипломатско решење спора између Русије и Украјине, али постоји могућност да се укључи у евентуални конфликт, уколико такво нешто затражи НАТО, рекла је министарка одбране Славјанка Петровска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такав потез би био могућ само уз сагласност председника Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Петровска је, такође, навела да македонске оружане снаге већ припремају анализе могућег ангажмана у овом конфликту, али је истакла да одлука о евентуалном учешћу маакедонских војника није донета.

Сасвим супротан став о Македоније има хрватски председник Зоран Милановић, који је данас, на питање да прокоментарише сукоб у Украјини, рекао да не зна ништа о томе.

„НАТО појачава присутност, ми с тим не морамо ништа, нити ћемо имати ишта. Ако дође до ескалације повући ћемо до задњег хрватског војника. То нема везе с Украјином, него с Бајденовом политиком, видим неконзистентност и опасно понашање. Ово се догађа у предграђу главног града Русије и начини постоје да се Украјина сачува, бар 99 посто, да јој се економски помогне“, рекао је Милановић.

„Кад је отишао Трамп, ког су демократе нападале да се понаша као дадиља према Путиновој политици, нова администрација под притиском републиканских јастребова, одједном врши притисак на Пентагон и Бајдена да се према Русији поставе чврсто. Видим чврсти руски интерес, видим и Украјину. Украјини није место у НАТО-у. Они су једна од најкорумпиранијих држава на свету. Мир. Треба смирити политичку сцену и не допустити да екстремисти држе притисак на политику и зато Хрватска у томе неће учествовати. Нећу допустити, а Пленковић нека прети Русији колико хоће. Осим што је два пута посетио Украјину, не зна шта се догађало. Хрватска од тога треба да побегне, кад је пожар – затварај врата“, додао је Милановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг/Јутарњи лист