Русија Свет

РУСКИ АМБАСАДОР ПОСЛАО ЈЕЗИВУ ПОРУКУ: Постоји ризик од избијања правог рата – морамо деловати

НАТО подстиче агресивно понашање Украјине према Русији, изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин .

– Видимо како НАТО подстиче Украјину да буде све агресивнија. То нам се не допада – рекао је Келин у интервјуу „Скај њузу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је слична ситуација била 2008. године, када је НАТО обећавао да ће примити Грузију и она усмерила своју агресију према Јужној Осетији и Абхазији.

Према речима Келина, свака држава има право да доноси одлуке о ступању у Алијансу у складу са својим интересима.

– Међутим, у исто време, свака држава треба да узима у одбзир интересе суседа, историју, економску ситуацију, да узме у обзир све факторе, а не само један – нагласио је амбасадор.

Келин је изразио мишљење да ступање Украјине и Грузије у НАТО неће помоћи безбедности у Европи, напротив, може створити ризик рата.

Амбасадор је скренуо пажњу на низ агресивних корака које предузима НАТО код руских граница. Између осталог, на војне вежбе у Црном мору, повећање војног контингента у Пољској и појаву њене војне инфраструктуре у источној Европи.

– То је опасно за нас, постоји ризик од избијања правог рата, зато морамо деловати. Изводимо војне вежбе, трупе су спремне да одговоре на сваку претњу – изјавио је он.

По његовим речима, Русија жели договор о „принципима суживота“ са НАТО-ом ради стабилизације ситуације у Европи који ће бити стављен на папир и неће зависити од става конкретне председничке администрације у САД.

Говорећи о ступању Русије у НАТО, он је истакао да то никад није било реално.

Што се тиче предстојеће седнице Савета Русија-НАТО, амбасадор је рекао да би најгори резултат могао бити понављање ставова других чланица НАТО-а, као што се то дешава у последње време.

Амбасадор је још једном истакао да Москва нема намеру да изврши инвазију на територију Украјине.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com