Спорт

Скандал! СРАМАН ПОТЕЗ ХРВАТА! Доносе закон којим ПРИСВАЈАЈУ Ђоковића!

Након Иве Андрића и Николе Тесле, званични Загреб хоће да присвоји и Новака Ђоковића!

Хрватски академик Ранко Матасовић, професор на Одсеку за лингвистику загребачког Филозофског факултета предложио је да Хрватска под хитно донесе „закон о спортском наслеђу“ и присвоји Новака Ђоковића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Новак је старо хрватско име, а Ђоковићеви деда и баба су из Винковаца – „објаснио“ је Матасовић.

Ово је замишљено као одговор на доношење „Закона о културном наслеђу“ због чега је Хрватска тужила Србију Европској унији.

Комшије не могу да се помире са чињеницом да су у Хрватској вековима живели католички Срби, попут Марина Држића и Ивана Гундулића, и да њихова дела припадају и српском културном наслеђу.

Историчар Александар Раковић мишљења је да поменута дела католичких Срба могу бити само део заједничког наслеђа.

– Није тачно да спорна дела припадају само Хрватима. У Дубровнику се значајан број становника изјашњавао као католички Срби, њих чак више од 30.000. Било је и православних Срба, али мање. Због тога, према историјским чињеницама, културна баштина тог периода припада српском народу и ту нема ничег спорно. Бесмислено је то садашње присвајање са хрватске стране. Можемо рећи да је то и културна баштина Хрватске, јер се Дубровник данас налази у овој земљи, али се никако не може рећи да је то културна баштина само хрватског народа – јасан је Раковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс