Спорт

ШОК! Ево зашто Ђоковић неће тужити Аустралију

Он можда и може да добије неколико милиона евра због неправде која му је учињена, али вероватно му онда неће укинути или скратити трогодишњу забрану уласка у ову земљу

Британски таблоиди тврде да је Новак Ђоковић већ тужио Аустралију за неописиво малтретирање и тражи 3,8 милиона евра, неки познати адвокати тврде да најбољи тенисер света може да добије и до пет милиона евра, а сви заборављају једну ствар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако Ђоковић тужи надлежне у овој земљи за малтретирање које су му нанели, они му неће скратити забрану уласка која у овом тренутку гласи три године

Када је Ђоковићу изречена мера депортације, аутоматски је добио трогодишњу казну уласка, али уз објашњење да она може бити скраћена или поништена ако то буде у интересу државе Аустралије.

Е сада ако Ђоковић тужи државу Аустралију и добије четири или пет милиона евра, то би највероватније у њој било протумачено као акт који не доприноси њеним интересима и лако је закључити да би се многи побунили скраћењу ове казне.

Зато ма колико привлачно изгледало да Новак за голготу коју је прошао у Мелбурну добије моралну сатисфакцију изражену у милионима евра, за веома ружно понашање тамошњих власти према њему, мудрост другачије налаже. Наравно под условом да Ђоковић жели да опет игра на Аустралијском опену.

Ако не жели, или не жели у наредне три године, на колико је тренутно кажњен, онда је тужба вероватно логичан потез.

Један познати београдски адвокат је уверен да Новак може да добије такву парницу због лошег третмана у Мелбурну. „Опходили су се према њему као да је из Африке гуменим чамцем допливао у Аустралију. Због свега што је преживео може да их тужи за душевни бол. Имао је трошкове изнамљивање куће као и све што је било потребно њему и његовом тиму.”

Не треба заборавити ни да Ђоковић није самоиницијативно дошао у Мелбурн, већ је добио и дозволу две тамошње медицинске групе и визу пре него што је она повучена када је стигао. И са те стране јасно је да Ђоковић има реалне шансе да добије спор.

Али питање је шта Новак жели – да на суду узме паре или на терену аустралијске пехаре. А и једно и друго у овом тренутку делује немогуће.

О забрани ће се тек одлучивати

Како је објаснила Карен Ендрјуз, министарка унутрашњих послова Аустралије, постоји могућност да се Новаку смањи трогодишња казна, али да ће се о томе решавати у будућности.

Скот Морисон, премијер Аустралије и један од главних криваца за све што се Ђоковићу догодило у тој земљи, додао је:

– Забрана важи три године али постоји могућност да се дозволи улазак под одговарајућим околностима – каже Морисон а те одговарајуће околности сигурно нису тужба за велику новчану сатисфакцију.

Није тешко претпоставити на какав би однос Новак наишао када би од Аустралије узео неколико милиона евра, какву би галаму тек тада подигли тамошњи медији са акцентом да је то новац тамошњих пореских обвезника.

Тајли: Играће 2023. године

Крејг Тајли, директор Аустралијског опена, демантовао је писање разних медија да је Ђоковић пресавио табак.

– Биће много лажних вести током наредног времена, али Новак није тужио Владу Аустралије – истиче Тајли.

Он је уверен да ће Ђоковић наредне зиме играти у Мелбурну.

– Наравно, прво треба да реши проблеме у овој години, али то је његова намера. На крају крајева он је светски број 1 и воли овде да игра.

Осврнуо се и на депортацију Ђоковића.

– То је последица лоше комуникације са Федералном владом – подсетио је да је Новаку визу дала држава Викторија.- Знали смо да нас чека тежак период и зато је било много контрадикција у информацијама. Информације и правила су се свакодневно мењале. Омикрон је био дошао у Аустралију, ситуација се мењала из минута у минут. Желели смо да имамо најјачи могући састав на турниру.

Наравно, све ово нимало не оправдава понижавајући однос аустралијске владе према Ђоковићу. Цео постпуак је могао да буде много другачији, без односа према најбољем тенисеру света као да је последњи криминалац. Нема тужбе: Крејг Тајли

Ротердам зове Ђоковића

Док нагађања на тему где ће Новак Ђоковић одиграти следећи турнир још трају, најбољи тенисер света је добио први званични позив.

Ричард Крајичек, најбољи холандски тенисер свих времена, а сада директор серије 500 у Ротердаму (дворана, 1.349.070 евра), позвао је српског аса да се такмичи, али преко медија. Шампион Вимблдона из 1996, истиче да још није лично контактирао Ђоковића после свега што му се десило у Аустралији.

Турнир у Ротердаму на програму је за само две недеље што умањује могућност да се светски број 1 одазове, јер је мало тренирао последњих недеља а мало је вероватно и да то сада ради док је на путовању у Црној Гори.

– Новак обично иде на скијање у фебруару, да се опорави од Аустралијског опена. Ми се држимо правила холандске владе, а Ђоковић није прекршио ниједно правило, тако да је добродошао и он то добро зна. Такође се трудим да немам мишљење о томе што му се догодило, свако је слободан да одлучи о вакцинацији, то је његов избор – рекао је Крајичек. У Холандији вакцина није обавезна.

Ротердам ће имати веома јак састав, пријављено је чак 11 од 20 најбољих играча на свету. На списку су Данил Медведев, Стефанос Циципас, Андреј Рубљов, Феликс Оже-Алијасим, Јаник Синер, Денис Шаповалов, Аслан Карацев… Од српских тенисера пријављен је само Филип Крајиновић.

Титулу брани Рубљов, а Ђоковић је последњи пут играо у Ротердаму још 2010.

 

 

 

 

 

 

Извор: политика.рс