Регион

СПАСИОЦ ОТКРИО НОВЕ ДЕТАЉЕ: Сужен реон претраге, пронађени Матејеви лични предмети

Шести дан заредом траје интензивна потрага за несталим Матејем Перишем.

Нестанак Матеја Периша пријављен је београдској полицији 31. децембра, након што је са шесторицом пријатеља дошао на дочек Нове године у Београд. Последњи пут је виђен у ноћном клубу „Готик“, док се у београдским таблоидима појавило неколико снимака надзорних камера на којима је, како је рекао и његов отац, Матеј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јуче се појавио цели низ прича које су непроверене и неутемељене. Добар део прича које су преносили неки медији односи се на познанике из Сплита, с факултета или људе који су били у клубу те вечери, али не у друштву с Матејем. Таблоиди су без конкретних доказа спекулисали о разним опијатима и слично.

Матејев отац потврдио је да је полиција пронашла таксисту у чије је возило покушао да уђе младић. Таксиста је, тврди отац, испитан.

Рониоци и даље траже

Рониоци и данас врше претрагу, а осим низводно, претрага се врши и стотинак метара узводно од места где је Матеј Периш задњи пут виђен.

Разлог томе је, како је објаснио Дарко Ковачевић из Мрежа за опасност Србије, то што се воде сигурним и провереним информацијама које имају.

– У принципу увек се тело тражи низводно ако постоје непосредне или посредне информације да је нека особа на неком одређеном подручју уопште ушла у воду. Међутим, како то сад није потпуно потврђено, пронађени су неки трагови, па како постоји основана сумња да је ипак место уласка било много више узводно, онда се кренуло одатле – рекао је.

– То су неки лични предмети који су пронађени. Сада се истражује свака могућност, заиста свима је стало да се та млада особа нађе. Ми се сви и даље надамо да ћемо га наћи у неким много срећнијим околностима – рекао је Ковачевић у Јутарњем програму на ТВ Првој о нестанку Матеја Периша.

Објаснио је да се рониоци суочавају с изузетно тешким и напорним послом који додатно отежавају лоша видљивост и ниска температура.

– На брзим водама видљивост је страшно лоша. Дословно на дужину руке ронилац не може видети и све што се ради, ради се на додир. Било би немогуће претражити тај цели потез на додир, то је дуготрајно. Друго, што су сами временски услови лоши – ово доба године, температура воде која је 5, 6 степени – знатно смањују покретљивост људи у води без обзира на сва сува одела и сву технологију. Рониоци могу да издрже 15, 20 минута до пола сата максимум па се мењају. То је као тражење игле у пласту сена на толиком подручју и онда се чека нека, било каква, конкретна ситуација, као ова што је јуче била, значи пронађени су неки трагови, сужен је потез претраге, међутим нажалост, или на срећу, рониоци нису ништа успели да нађу – каже Ковачевић.

Извор: Индекс.хр/srbijadanas.com