Спорт

Србија у шоку! Драматично сведочење Новакових родитеља – Дијана Ђоковић ОТКРИЛА зашто је најбољи тенисер света избачен из школе!

Родитељи најбољег тенисера света Срђан и Дијана Ђоковић су открили колико је за њих био тежак период одрастања Новака и његове браће.

Ђоковићеви родитељи причали су у подкасту „Sportlight“ о детињству тројице синова, нарочито Новака и обелоданили досад непознате детаље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи од њих нису били најпријатнији за Дијану и Срђана, поготово током школовања најбољег тенисера света.

– Нажалост наш син, односно наши синови нису имали подршку од учитељица и наставника – почео је Срђан, а онда је Дијана објаснила:

– Ја сам била та која је ишла код учитељица и разредних старешина. Много пута сам била осуђивана са њихове стране што моја деца не иду у школу. Новак није ишао редовно у школу јер је морао да иде ван земље, били смо принуђени да га са 12 и по година пошаљемо у Немачку да би се усавршавао. Морали смо то да урадимо иако нам је било јако тешко. Ти наставници и разредне старешине нису имали никаквог разумевања за то, чак су ме осуђивали да ћу упропастити дете и да ће остати неписмено и необразовано. Новак је доказао да није тако.

Посебно је тешко било у средњој школи…

– Много пута сам чак и у гимназији, такозваној спортској, која нема везе са спортском гимназијом по мени, наилазила на то да немају разумевање за дете таквог калибра са већ постигнутим неким резултатима. Тада је био код Николе Пилића у Немачкој. Нису имали разумевања да он не може да седи у школској клупи, он је био два дана у школској клупи. Морала сам на дисциплинску комисију да идем, да образлажем где је све мој син био. Наравно да су ме и они оцрнили и на крају је избачен, односно исписан из те спортске гимназије. Рекла сам им да никоме не кажу да су „с“ од спортске гимназије. Требало је да му дају подршку, да му дају градиво који ће он да савлада.

Занимљиво је било и дечије питање да ли је Новак у детињству некада пожелео да одустане од тениса.

– Никада му није пало на памет да одустане, бар не да ја знам. Једном је закаснио на тренинг јер се играо са другарима испред зграде. То се тад десило и никад више – открива Срђан.

А какав је био ђак?

– Од петог разреда више није ишао редовно у школу. После је ванредно завршавао разреде јер је имао много обавеза на терену. Док је редовно похађао наставу био је одговоран као што је и на терену. Све задатке је одмах завршавао – одговорила је Дијана на ово, као и на следеће питање.

Сјајан је и детаљ о његовом средњем брату.

– Када је имао четири године мајка му је била трудна па смо причали о имену и он је рекао „ја ћу га звати Марко а ви како хоћете“. Питали смо зашто, а он је рекао „зато што се мој најбољи друг зове Марко“. Имао је четири године и испало је да је дао име свом брату – открио је Срђан па нагласио колико је важан Новаков утицај на цео свет:

– Обишао је земљину куглу ко зна колико десетина пута, упознао хиљаде и хиљаде људи, дружио се са свим могућим расама на свету и никада се није стидео да покаже одакле је. Понашањем и односом према свакоме је показао да људи имају погрешну слику о српском народу. Показао је да смо ми део старе евроспке цивилизације и да немамо чега да се стидимо. Ми смо Срби и треба да се поносимо. Он је за цео слободарски свет, а то је једно седам милијарди људи, провиђење. Он је показао да ништа није немогуће када се стварно жели. Показао је да је могуће и у том њиховом богатом свету направити резултат. Цео српски народ и цео слободарски свет треба да буде и јесте поносан на Новака и све оно што је урадио у животу.

За крај је стигло и питање о страховима Новака као дечака.

– Плашио се као мали неких животиња, али се јако уплашио кад је било бомбардовање. Кад је пала нека бомба, то је био највећи страх који је доживео. Плашио се тате и мрака (осмех). Али кад је био мали – испричала је Дијана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс