Свет

Шта ће бити са Србијом? АМЕРИКА ПРЕТИ ПЛАНЕТИ: Ко неће санкције – нека не купује руско оружје!

Фото: Јутјуб

АМЕРИЧКА администрација позива своје међународне партнере да одустану од нових куповина руског оружја ако не желе да потпадну под санкције Вашингтона, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

– Било да говоримо о Индији или некој другој земљи, позивамо све земље да избегавају нове велике куповине руских система наоружања – упозорио је портпарол.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прајс је навео да је америчка администрација у контакту са властима Индије о могућностима увођења санкција у вези са испорукама руских ПВО система С-400 тој земљи.

– Што се тиче куповине тог руског оружја, као што сам и раније говорио, још увек нисмо донели неку одлуку. Настављамо дискусију са индијском владом, узимајући у обзир ризик од могућих санкција – констатовао је портпарол.

Брзо ћемо реаговати у случају руског војног присуства на Куби

Истовремено, Прајс је упозорио да ће Вашингтон брзо одговорити на потенцијално војно присуство Русије на Куби уколико примети помаке у том правцу.

Новинари су током брифинга замолили портпарола да прокоментарише потенцијалне активности Америке у случају хипотетичког размештања руског оружја у Латинској Америци.

– Ако заиста будемо видели напредак у том правцу, наш одговор ће бити брз и одлучан – прокоментарисао је Прајс „могућност руског војног присуства“ на Куби као одговор на ширење војног присуства западних земаља.

Како каже, САД такве идеје за сада сматрају „празним претњама“.

-То сада спада у категорију празних претњи, стога не намеравам да разматрам хипотетичке претпоставке. Али, опет, уколико видимо да се тако нешто материјализује, реаговаћемо одлучно – закључио је Прајс.

Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да Русија размишља о својој безбедности у тренутној ситуацији, али да по питању могућег размештања руске војне инфраструктуре на Куби и у Венецуели не сме да заборави да је реч о сувереним земљама.

Претходно је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао да не искључује могућност да би у случају неуспеха преговора са Западом о безбедносним гаранцијама могле бити предузете мере попут размештања руске војне инфраструктуре на Куби и у Венецуели. Са своје стране, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан је истакао да ће Сједињене Америчке Државе дати одлучан одговор ако Русија распореди своје трупе у Латинској Америци.

Извор: rs.sputniknews.com