Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Омикрон се све брже шири, ако приметите ОВАЈ СИМПТОМ – одмах се јавите лекару

Симптоми овог соја су добро познати, а најчешће су то болно и надражено грло, цурење из носа, кашаљ, запушен нос и умор.

Омикрон сој је једна од заразнијих варијанти вируса корона, а то најбоље показује и прогноза Светске здравствене организације која каже да ће ускоро скоро сваки други Европљанин бити заражен овим сојем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је добро јесте да су клиничке слике заражених овим сојем углавном благе.

Још увек није сасвим јасно какве су карактеристике омикрон соја и како утиче на коју популацију, али је све извесније да заобилази и имунитет стечен вакцинацијом, те да теже погађа невакцинисане особе.

Симптоми овог соја су добро познати, а најчешће су то болно и надражено грло, цурење из носа, кашаљ, запушен нос и умор.

Једна ствар је занимљиво код овог соја, а то је да они који су заражени ретко губе мирис и укус, као штоп је био случај са претходним варијантама овог вируса.

Један од најспецифичнијих симптома је појачано знојење, посебно ноћу, као и главобоља, те повраћање или пролив, а све ово може, али и не мора да се јави.

Већина случајева омикрона не захтева хоспитализацију, али је СЗО недавно истакла да је неопходно обратити се доктору ако се симптоми погоршају. Светска здравствена организација навела је и неколико специфичних симптома на које треба припазити, уз напомену да се они разликују зависно од старости пацијента.

– Одрасле особе могу да изгледају дехидрирано, да отежано дишу и осећају болове у грудима, те да се жале на вртоглавицу. Код деце је могуће да нагло постану збуњена и одбијају да једу, а лице или усне могу да им поплаве. Бебе можда неће прихватити дојење. Сви ти симптоми упозорење су да је потребна хитна лекарска нега – стоји на сајту СЗО.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг