Србија

СВЕ ВИШЕ ЉУДИ СЕ ЖАЛИ НА ПОСТ КОВИД СИМПТОМЕ КОЈИ НЕ ПРОЛАЗЕ МЕСЕЦИМА: Ево шта треба да урадите!

Соња Стоиљковић из Фармацеутске коморе Србије упозорава да посебно обратимо пажњу на симптоме који се јављају после прележаног корона вируса.

Чак 80 одсто пацијената који су имали COVID инфекцију развили су једну или више дуготрајних симптома, попут умора, главобоље, поремећаја концетрације, губитка косе. Управо из тог разлога Фармацеутска комора Србије покренула је програм пост-COVID саветовалишта, која би у наредном периоду требала да буду доступна пацијентима у апотекама широм Србије.

О овој теми говорила је Соња Стоиљковић из Фармацеутске коморе Србије упозорава да посебно обратимо пажњу на симптоме који се јављају после прележаног корона вируса.

– Све симптоме покушавамо да сортирамо, а ту има и неких специфичних симптома, као што је губитак чула мириса који се не враћа месецима након ковида. Или где су параметри јетре, да они никако да се спусте месецима. Ти пацијенти су били на прегледу, све је у реду, али параметри се не спуштају. Имамо пацијенте којима варира притисак, имају аритмије, опада им коса, жале се на неуролоке проблеме, болове у мишићима – рекла је у Пулсу Србије Соња Стоиљковић из Фармацеутске коморе Србије.

Како истиче Соња Стојиљковић циљ је да се сортирају симптоми и да се лакши третирају и одвоје од озбиљнијих.

– Циљ је да све те проблеме сортирамо, а желимо и колегама лекарима да помогнемо, јер су пребукирани и да нешто што су лаганији симптоми да третирамо неким дијететским производима – каже Соња Стоиљковић из Фармацеутске коморе Србије.

Добра вест је и та да ће се и фармацеути активније укључити у помоћ пацијентима.

– Пацијент може да дође да се пожали код фармацеута. Да се све то лепо документује. На тај начин ће и фармацеути да буду видљивији у фармацеутском систему. Циљ је да симптоме разграничимо. Да видимо шта је заиста последица корона вируса и да пацијенте усмеримо на прави пут. Са друге стране имамо пацијенте који заиста мају здравствене проблеме. Ја сам јуче имала човека коме притисак варира месецима. То је ситуација да су сигурно оптерећени крвни судови. Овај пацијент је, на пример, мислио да то и није ништа страшно, и да ће то можда проћи само од себе – рекла је Соња Стојиљковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31