Спорт

Свет у шоку! ФЕДЕРАЛНИ СУД КОНАЧНО ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ АУСТРАЛИЈА ПРОТЕРАЛА НОВАКА ЂОКОВИЋА!

Федерални суд Аустралије који је депортовао Новака Ђоковића коначно је после четири дана ћутања објаснио разлоге због којих је одбијена жалба Новака Ђоковића на укидање визе

Аустралијанци су депортовали Новака Ђоковића, након што је министар за имиграције Алекс Хок мислио да први тенисер света опасност по јавни интерен, односно да би могао да утиче на оне Аустралијанце који нису вакцинисани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трочланим већем Суда који је депортовао Новака преседавао је Џејмс Алсоп. У одлуци се наводи да је Ђоковић био опасност по здравље и ред, јавни интерес. Како је данас наведено, између осталог, главни разлог за протеривање Новака Ђоковића је што како кажу угрожава здравствену сигурност, уз напомену да није прекршио никакав закон Аустралије.

– Захтев за судско преиспитивање је онај у коме правосудни огранак владе разматра, позивајући се на законитост , одлуку или одлуке извршног органа власти, у овом случају одлуке министра. Суд не разматра мудрост одлуке нити преиначава одлуку. Задатак суда је да одлучи о законитости одлуке министра и разматрајући на притужбе на исту – навео је Суд

– Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио – наводи се између осталог у саопштењу суда и додаје:

– Суд нема сумње да је у вези са питањем од високог јавног значаја, посвећена пажња формулисању разлога у четири дана у којима је министар требало да размотри ствар и доврши и достави разлоге. Али, треба дати одређену тежину чињеници да није било обавезе давања разлога. Постојала је јасна међусобна повезаност свих делова министрових разлога. Теме охрабрења и опонашања спортског хероја и иконе провлаче се кроз разлоге забринутости за здравље и ред, јавни интерес.

Подсећамо, Новак је 5. јануара стигао у Аустралију са визом и медицинским изузећем, али већ на аеродрому је почео хаос, малтретирање, иживљавање…

Поништили су му визу, пет дана је провео затворен у хотелу за мигрантен док није на суду доказао да је у праву. Али, ни то није било довољно. Настављена је хајка, министар за имиграције Алекс Хок је опет укинуо визу Новаку, како је рекао због јавног интереса. У међувремену су Новакови адвокати доказали да је његова виза била легитимна, што је потврдио и Хок, као и да Новак није претња по Аустралијанце… Коначну одлуку донео је Федерални суд, који је у недељу депортовао првог тенисера света.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс