Свет

СВИМ СИЛАМА ЈЕ БРАНИО РИО ТИНТО А САД БИ ДА ПРОТЕРА НОВАКА: Скот би првим летом депортовао Ђоковића

Премијер Аустралије Скот Морисон постао је ових дана „персона нон грата“ међу навијачима Новака Ђоковића. Како у Србији, тако и у Аустралији, премијер те земље је почео да поручује како Новак може првим летом да се врати натраг, ако не докаже да му је медицинска документација валидна за медицинско изузеће.

Ђоковић је решио да свој захтев за медицинско изузеће учини јавним, када је рекао да иде пут Аустралије и то је можда била и грешка због које већ други дан пролази кроз агонију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Граничари су га у Мелбурну на аеродрому Туламарин задржали, почели да му проверавају документацију, а онда и захтев за визу.

Први рекет света је послат у имиграциони притвор, навијачи су се окупили у Мелбурну код хотела, али и у Београду.

За Морисона се преко ноћи чуло и хиљадама километара далеко од његове родне земље. Много спортиста, као и људи који живе у Аустралији тврде да Ђоковић треба да послужи „за пример“.

Аустралијанци су већ две године под тешким мерама борбе против коронавируса, „локдаун“ је код њих трајао изразито дуго, а Морисон и власти у тој земљи су у последње време све мање популарни.

Зато премијеру није добро „село“ питање новинара о томе како и ко му плаћа тестове на коронавирус, јер је признао да их не плаћа сам.

Међутим, то није једино што може да буде интересантно људима из Србије. Једно друго име, посебно кад се стави уз Морисоново – одјекује много јаче. Реч је о Рио Тинту.

Компанија против које се у Србији води „рат“, који се прелио у виду протеста и на улице, је иста она компанија чије је интересе Морисон бранио.

Пре пет година када је постојао предлог да се опорезује тона гвоздене руде коју ваде БХП Билитон и Рио Тинто, Морисон се побунио.

Тврдио је да је то лоша замисао, док је Брендон Грилс, вођа Националиста заговарао тај порез како би се повећала добит на име пореза за око милијарду и петсто милиона долара.

„Повећавање пореза не мислим да је нешто што помаже економији, посебно оној која је слаба. Не желим да улазим у политику Западне Аустралије по овом питању, осим што кажем да, ако мене питате да ли је повећање пореза у сектору који је имао тежак период добра идеја – то није одоговор“, тврдио је тада Морисон.

Пет година касније у Србији се народ подигао на ноге да би долину Јадра сачувао од вађења и производње литијума, имајући у виду какве је последице Рио Тинто стварао по животну средину где год је рударио.

Због тога су блокирани путеви у Србији, а тада се за здрав и чист ваздух, воду и животну средину залагао и Новак Ђоковић.

Управо чињеница да се он огласио против Рио Тинта, помогла је онима који су се борили против те велике компаније.

Пре свега тога, Рио Тинто је плаћао 25 центи за тону руде и та накнада се није мењала од шездесетих година.

Осим тога, Морисонов веома близак сарадник Џон Кункел био је саветник Рио Тинта и шеф одсека за односе са Владом и провео је ту две године.

Од 2018. је дошао као шеф особља премијера Аустралије, док му је квалификација докторат из економије. Осим тога, Кункел има и мастер тезу из области политикологије.

Самим тим је био и један од главних политичких стратега у кабинету Скота Морисона, док Аустралијанци постају све незадовљнији његовом политиком.

Због тога има све више коментара како је Ђоковић само колатерална штета и „жртвени јарац“ политичке борбе у којој је шанса да се такмичи на Аустралијан опену и одбрани титулу све неизвеснија.

Извор: Нова