Србија

Тома Фила открио: ЗОРАН МАРЈАНОВИЋ ЋЕ БИТИ ОСЛОБОЂЕН! Ово је разлог!

Тома Фила, један од најпознатијих српских адвоката у каријери дугачкој шест деценија само је два случаја одбио. Један због тога што му је мајка рекла да ће га пљунути, ако узме да брани мушкарца који је силовао, убио и запалио дете и други човека који је пијан силовао мајку. По његовим речима Мира Марковић је била та која је политички уздигла Слободана Милошевића. Николу Шаиновића назива братом и имају посебан однос. О овим темама, али и многим другим у интервјују за Телеграф.рс прича Фила.

Када и како сте одлучили да постанете адвокат?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мој отац је био против. Он је од почетка говорио да не треба тиме да се бавим јер је он већ познати адвокат и да ћу вероватно да се такмичим са њим. И све је био у праву и ја сам изгубио. Био је бољи адвокат од мене.

Како сте то закључили?

Отац је почео ни из чега, са ја сам у свет адвокатуре ушао као пуковник Томић на белом коњу. Он се у животу мучио много, тако да је више ценио рад и успех него ја. Могу да вам кажем да сам ја олако бранио, волео људе, волео суд и када ми се једном смучило ја сам престао да одлазим на суђења.

Да ли вам је отац дао савет о томе како постати добар адвокат?

Никада ми није дао савет. Само ме је једног дана позвао, дао ми предмет и рекао иди у суд. Тада сам га питао: „А да ми кажеш нешто?!“. Међутим, само ми је одговорио: „Ни мени није нико ништа рекао“.

Да ли се сећате првог предмета?

Како да не. Ушао сам у судницу, а судија ме је избацио и рекао да малолетна лица нема шта да траже у судници и да изађем. Једно време сам био у ходнику и после поново ушао. Тада сам му рекао ја сам адвокатски приправник, а он мени: „Ја сам у Савезу комуниста и никада се нисам прекрстио ево сада ћу први пут у животу“ и то урадио. Знате, имао сам само 21 годину када сам дипломирао. Сећам се и тог премета, то је био висококвалификован музач крава, а она такође висококвалификована музачица крава из ПКБ и то је било једно комично суђење. Он је био висок и мршав, а она крупна и то ми је био најкомичнији предмет. Он је удари, а затим трчи око ње. Сећам се да сам тај случај изгубио. Он је добио шест месеци условно.

Ко вам је био последњи клијент?

На крају своје каријере одлучио сам да се спријатељим са последњим клијентом. То је био Никола Шаиновић. Ми једног другог ословљавамо са брате. Ја сам више провео са њим него са својом супругом Весном.

Шта вам је Никола Шаиновић говорио?

Полако. Видећемо…Ти немој да будеш песемиста. Нешто ћемо урадити. Сигуран сам да би случај добили да није генерал Ојданић признао дело. Успео сам, Шаиновићу да смањим казну на коју је осуђен.

Какав је тачно био његов однос са вама?

Ево закључите сами. Ја сам 11 година сваки дан у 19 х њега звао и говорио му шта се дешава у Србији, ма где био.

Мрзели сте Хаг. Зашто сте отишли у њега?

Отишао сам јер је то била одлука Матице исељеника. Покојни адвокат Милан Вујин, он је био први који је отишао у Хаг из Србије. Сећам се да је био неки Сабор у Коларцу где је донета одлука да у Хаг иду само најбољи адвокати. Шетао сам Шевенингеном и тада размишљао: „Шта ће ови људи да нам ураде“. Сећам се да ми је Вујин говорио: „Проћи ће правда, победићемо“. Тада сам му рекао да је стотине милиона долара уложено против Срба и знао сам да шта год да урадимо нећемо успети.

Какав је клијент био Слободан Милошевић?

Милошевић је био окружен лажним пријатељима. Причао ми је како су му обећали ово и оно. То вече када је ухапшен рекао сам му: „Ова гаранција ти важи за вечерас“. Из народа је изашао захваљујући Мири. Опет, да није било Мире Марковић не би он стигао докле је стигао. Она га је подигла, али и спустила.

Како је Мира успела да утиче на Милошевића?

Мира је била јако амбициозна. Стално му је говорила – ти си најбољи, ти си паметан…Немој да слушаш никога. Извређала, Банета Ивковића и то нисам могао да схватим.

Да ли је Милошевић знао шта га чека у Хагу?

Он је знао шта му се спрема. Знао је да је суд формиран због њега.

Да ли сте гледали серију Слободан Милошевић?

Јесам. Нешто је у њој истинито нешто не. Ево на пример мене су представили да сам био код њега три дана, а ја сам био сат, два.

Како и када се упознали Јованку Броз?

Њој је Тито рекао да уколико буде имала било какав проблем да се обрати адвокатској канцеларији Фила јер се они никога не плаше. Тада је од нас тражила правду. Међутим, у њеном случају правда није задовољена. Чак су и демократе изгубиле предмет. После пада Милошевића сви су се окуражили и појавили су се многи наследници. Суд је у мом случају рекао да не могу да је браним јер сам у сокобу интереса. Био сам саветник председника Владе Ивице Дачића.

Како се Јованка Броз опходила према свом супругу?

Када би га поменула била јој је суза у оку. Није тачно да га је она тукла и да му није давала лекове. Сви су искористили његову старост.

Шта сте рекли својој супрузи на тему односа Јованке и Тита?

Рекао сам Весни да бих волео да ме воли онолико колико је Јованка њега волела. Она ни децу није имала јер је Тито имао много деце.

Какав је био однос ваше мајке и Јованке Броз?

Њих две су се дружиле. Највише су волела да једу заједно гурабије са бадемом које сам добио из Грчке. Када је умро мој отац она је дошла да ме пита да је браним. Тада ми је рекла да би волела да ради самном и питала ме да ли може да има поверења. Одговорио сам је да: „Сваки човек има своју цену. Тада сам јој показао на мајку и рекао за њену главу продаћу вас“. То је увредило моју супругу, али сам јој објаснио да: „Жена има много, а мајка је једна“.

Шта сте волели највише у животу?

Волео сам кафану. Ја сам једини у породици који није знао да пева. Много мојих кључних клијената сам добио у кафани.

Ко је ваш савет младим адвокатима?

Морају да се друже. Ако идеш кући да чуваш жену и децу ти си завршио каријеру.

Једног битног клијента сте упознали у кафани. Ко је био то?

Реч је о првом судару авиона. То је био човек кога сам упознао у кафани на Златибору. Допала му се нека девојка из мог друштва. И питао ме да ли може да игра са њом. После се са њом и оженио. Од тада је прошло неколико година, када ми се појавио на вратима канцеларије. Тражио је да му ја браним брата за несрећу која се догодила у Црној Гори. Тада ми је отац сугерисао да не браним, јер се не разумем у авионе. Разуверио сам га када сам добио предмет и наставио да побеђујем у сличним.

Кога никада нисте желели да браните?

Човека који је силовао дете, убио и запалио. Над њим је извршена смртна казна. Мајка ми је рекла да уколико га будем бранила она ће ме пљунути. Одбио сам и предмет човека који је силовао мајку. То је противно кодексу професионалне етике.

Да ли је ваш отац био поносан на вас?

Био је. Тек када сам се спремао за издавање његове књиге схватио сам да смо само у једном предмету били заједно. У том случају се понашао заштитнички. Ни он ни ја нисмо били комунисти. Ми смо били социодемократе, тако ме је отац васпитавао.

Да ли је случај убиства Јелене Марјановић за вас енигма?

За мене је питање доказивања. Докази су никакви. Да су докази некакви, он би био у притвору. Зоран Марјановић се брани са слободе за тешко убиство за које може да добије до 40 година. На крају ће се случај завршити ослобађајућом пресудом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф