Србија

УДАРНА ВЕСТ! Хитно се огласио министар: „У среду ће тачно да се зна“

За ученике основних и средњих школа у централној Србији друго полугодиште почиње 24. јануара.

У Војводини у школске клупе данас су се вратили основци, а прошлог понедељка са наставом су започели средњошколци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже за РТС да ће ученици основних школа у Војводини непосредно похађати наставу на почетку другог полугодишта, док средњошколци примењују комбиновани модел – један дан настава у школи, други онлајн.

Ружић додаје да ће се на следећем састанку Тима за школе одлучивати о моделу наставе за централну Србију, где друго полугодиште почиње 24. јануара.

„У среду ће се знати тачан модел наставе за друго полгуодиште. Епидемијска ситуација се проверава и о моделу наставе одлучује на недељном нивоу“, подсећа Ружић.

Према његовим речима, нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији будући да је до 11. јануара удео деце школског узраста у укупном броју заражених био три одсто.

„Од почетка пандемије успели смо да прилагодимо наставу до нивоа одрживости. Уколико би дошло до спајања грипа и коронавируса и сличних компилакција, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања, објашњава Ружић.

Наводи да је на састанку Тима за школе истакнуто да се подигне пажња на личну хигијену, проветравање простоија, обавезе ношења маске током боравка у школи, додајући да су деца досад показала висок степен дисциплине и одговорности.

Што се тиче онлајн наставе, Ружић наглашава да су примере добре праксе показали сами наставници. „Све оно што је коришено прошле школске године, користи се и сада“, каже Ружић.

Што се тиче факултета где је току испитни рок, прате се препоруке ресорног министарства.

„Обавеза сваког студента је да полаже испите на свом матичном фкалутету, а на снази је, иначе, комбиновани вид наставе“, додаје Ружић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС