Србија

УДАРНА ВЕСТ! Медији преносе: Српске службе на највишем степену приправности

Београд — Снајпериста који је требало да стигне преко територије БиХ и пуца на председника Србије Александра Вучића, имао је обезбеђену логистику у Београду, пишу медији.

Та логистика огледала се у томе, наводе Новости, у виду људи блиских криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији је ментор и организатор атентата, Радоје Звицер – у бекству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сумња се да је он издао налог за убиство шефа државе, а план је осмислио са својим најближим сарадницима Миланом Вујотићем, али и Р. Ж., С. Ј., Д. К., М. К. и А. Д.

Махом је реч о црногорским држављанима, који су у бекству месецима. Међу завереницима има и држављана наше земље, као и БиХ. Са њима Которанин, који слови за вођу „кавачког клана“, одржава контакте преко заштићених видова комуникације, пишу даље Новости.

„Имамо оперативни податак, који се проверава, да је Звицер, преко посредника, ступио у контакт са најмање двојицом снајпериста како би био сигуран у испуњење крвавог плана. Постоје и индиције да има пуну подршку људи из самог врха црногорске државе, полиције, као и АНБ, да дестабилизује Србију тако што ће физички уклонити српског председника. Они га снабдевају чак и обавештајним подацима и помажу њему и осталима да се крију широм света“, каже за Новости саговорник из безбедносних структура.

Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић обелоданио је у понедељак податак да је „извесни Срђан Марковић из Црне Горе, који се тренутно налази у Америци“, један од седморице осумњичених да су укључени у најављену злочиначку акцију.

„То треба све да нас забрине, јер не ради се ни о каквим медијским спекулацијама, нити се ради о спиновима, ради се о професионалној информацији које су страни безбедносни извори упутили безбедносним службама Србије. Ради се о људима који су из Црне Горе. Господин Габријел Ескобар би требало, као оперативац безбедносних служби, да помогне нашим обавештајним службама и да са америчким оперативцима утврди да ли је тачна информација да је тај Срђан Марковић, који је из Црне Горе, један од седморице укључених у једну криминалну акцију атентата на председника друге државе. Такође, могли би да нам дају информације одакле је стигло то оружје којим је требало да се изврши атентат. Радом безбедносних служби страних држава и Србије, план атентата је осујећен“, рекао је он.

Према оперативним сазнањима, Звицер је последњи пут био лоциран на територији Јужне Америке, као и Вујотић. Остали припадници клана, који су избегли хапшење захваљујући дојави црногорских служби, крију се по Шпанији, Холандији, али и у државама региона. На територији Србије логистику им раде људи блиски Беливуку и Миљковићу, а који су још на слободи.

„Оперативна сазнања говоре да је ‘штек’ за снајперисту у Београду већ припремљен. За то су се побринули Беливукови људи. Један од њих, П. О., брине о свему. Он је контакт између Беливука и Звицера. Информације се најчешће размењују посредством адвоката, који их посећују у притвору. Како Беливука, тако и Миљковића. Зна се цео ланац комуникације и како све иде од уста до уста“, наводи још извор Новости.

Према досадашњим прикупљеним информацијама, снајпер, којим је требало да буде убијен председник Србије, до наше земље би стигао легалним каналима, из делова, и уз пратећу документацију. Новац за атентат обезбеђен је кријумчарењем, растурањем и продајом кокаина.

После информације, коју је нашој полицији доставио Европол, а до које је дошла једна држава чланица Европске уније, појачана је безбедност председника Вучића. На прикупљању података о деловању ове групе ангажовани су готово сви обавештајни ресурси, јер према плану, како је информисана наша полиција, на председника Србије атентат би требало да се изврши у првој половини фебруара.

Из тог разлога, током наредне три недеље, све српске безбедносне службе даноноћно ће радити како би се спречио крвави план. У истрагу је укључено и српско Тужилаштво за организовани криминал (ТОК).

Истовремено, припадници МУП Србије и БИА раде и на идентификацији свих људи криминалне групе Беливука и Миљковића, који су на слободи и припремају логистику за атентат. Наредних дана, према незваничним информацијама, могу да се очекују и прва хапшења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс