Свет Србија

УДАРНО! Балкан диже ниво безбедности; Војска Србије има „Сајбер Теслу“

Док у свету траје утркивање у показивању најсавременијих оружаних направа, земље у региону су се концетрисале на сасвим другу линију одбране.

Оружане снаге земаља на Балкану све више улажу у развој сајбер одбране, а државе чланице НАТО, осим Албаније и Северне Македоније, већ заједно и учествују у раду Центра за заједничку сајбер одбрану тог савеза у Естонији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Војска Србије има развијен систем сајбер одбране, сарађује са цивилним институцијама и међународним партнерима. Структурно, постоји Одсек за информатичку безбедност и сајбер одбрану у Центру за командно-информационе системе и информатичку подршку, Управе Ј-6 Генералштаба за телекомуникације и информатику“, наводи се у тексту Балканске безбедносне мреже.

У домену међународне сарадње издваја се српско-америчка војна вежба „Сајбер Тесла“ која се изводи једном годишње од 2016, а на којој, поред војски, учествују и стручњаци из приватног и јавног сектора и академске заједнице.

Оружане снаге Хрватске у оквиру Главног штаба имају Заповедништво за кибернетички простор у чијој је надлежности сајбер одбрана. Влада САД улаже 4,2 милиона долара у изградњу и опремања Оперативног центра за сајбер безбедност хрватске војске и Мобилног тима за одговор на инциденте. Словеначка војска попут хрватске, има развијену сајбер одбрану. То је задатак Јединице за комуникацијске и информацијске системе. Највећа сарадња у сајбер одбрани постоји са САД а Словенија је захваљујући америчкој помоћи од 12,7 милиона евра направила „сајбер полигон“ који представља последњу реч технике.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, српски војни компјутери управо због сигурности нису повезани на интернет, како би били заштићени од било каквог сајбер напада а за електронску комуникацију користи се затворена мрежа, физички одвојена од интернета.

Одбрамбене снаге Мађарске у складу са Националном војном стратегијом напад из сајбер простора доживаљавају као претњу једнаку рату или терористичком нападу, због чега од 2019. године у тој војсци имају посебан Сајбер центар за обуку, као и Национални координациони савет задужен за сарадњу државних структура са свим релевантним чиниоцима у области безбедности на интернету.

Оружане снаге Румуније имају Команду за сајбер одбрану а постоји веома интензивна сарадња војске, других државних институција и приватног сектора у области одбране од напада из сајбер простора.

Бугарска армија је 1. септембра успоставила Команду за командно-информациону подршку и сајбер одбрану, која пружа заштиту грађанима и НАТО савезницима.

Армија Северне Македоније има тим који се бави сајбер одбраном а у последњем објављеном стратегијском прегледу одбране из 2018. године констатује се да је претња из сајбер простора реална, али да војни капацитети нису добри и да у њих треба улагати. Тако да се уз, рецимо, оклопна возила, као приоритет у набавкама наводи и инфраструктура за сајбер одбрану.

Војска Црне Горе, иако мала по броју људи, придаје велики значај сајбер одбрани због чега постоји Одсек за сајбер одбрану и одговор на компјутерске инциденте. Приликом последње реорганизације Војске Црне Горе сви потенцијални сајбер капацитети обједињени су у Чету за везу и електронско ратовање.

Оружане снаге БиХ имају слабо развијене капацитете за сајбер одбрану. У оквиру Заједничког Генералштаба ОС БиХ егзистира Управа за телекомуникације и информатичке системе, а у Бригади за тактичку подршку постоји батаљон везе, стациониран у касарни „Милош Обилић“ на Палама.

Оружане снаге Албаније још раде на развоју капацитета за сајбер одбрану. Прошле године министарство одбране те земље најавило је формирање јединице за сајбер одбрану уз помоћ САД. Албанија је једна од ретких земља чланица Северноатлантске алијансе која не учествује у раду НАТО центра за изузетност у сајбер одбрани у Естонији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг