Свет

УДАРНО! Породицама запослених у америчкој амабасади у Украјини НАРЕЂЕНА ЕВАКУАЦИЈА

Породицама запослених у америчкој амбасади у Украјини наређено је да почну са евакуацијом, рекли су амерички званичници „Фокс њузу“.

Како јавља овај медиј, речено им је да евакуација почиње од понедељка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће следеће недеље Стејт департмент подстаћи Американце да почну да напуштају Украјину комерцијалним летовима, „док су они још доступни“, рекао је један званичник „Фокс њузу“.

Зеленски: „То би била претерана реакција“
Раније данас украјински председник Володимир Зеленски у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном рекао је да би евакуација породица америчких дипломата из Кијева била би „претерана реакција“ у тренутној ситуацији око Украјине.

Изјаву Зеленског пренели су ЦНН-у јуче извори блиски влади Украјине, а америчка ТВ станица није навела коментаре Блинкена.

У међувремену, други извор ЦНН близак влади у Кијеву тврди да су САД обавестиле Украјину да ће „вероватно већ следеће недеље почети евакуацију“ чланова породица америчких дипломата запослених у амбасади.

На редовном брифингу за новинаре у Белој кући, представница Џен Псаки изјавила је да Стејт департмент планира могућности евакуације Американаца из Украјине у складу са прописима у случају „погоршања безбедносне ситуације у било којој земљи у свету“.

Она је додала да су власти САД саветовале своје грађане да не путују у Украјину.

Стигла војна помоћ САД

Прва пошиљка америчког пакета безбедносне подршке Украјини у вредности од 200 милиона долара стигла је у Кијев, саопштила је у данас амбасада САД у Украјини.

Испорука је уследила након посете америчког државног секретара Кијеву ове недеље у јеку забринутости због десетина хиљада руских војника распоређених на граници са Украјином, иако Русија негира да планира нову војну офанзиву, преноси Ројтерс.

„САД ће наставити да пружају такву помоћ како би подржале украјинске оружане снаге у њиховим сталним напорима да одбране суверенитет и територијални интегритет Украјине од руске агресије“, наводи се на Фејсбук страници амбасаде.

Министар одбране Украјине захвалио је Сједињеним Америчким Државама на помоћи.

Прес служба америчке амбасаде у Кијеву је саопштила да су прошле године САД обезбедиле више од 650 милиона долара вредну војну помоћ Украјини, као и да је од 2014. године на те намене потрошено 2,7 милијарди долара.

У саопштењу се истиче да овај потез „демонстрира посвећеност САД да помогну Украјини да „ојача своје одбрамбене капацитете.

Извор: Блиц