Свет

УДАРНО! ШОК ОДМАЗДА ЗА СЛОВЕНИЈУ: Кина поништава уговоре са словеначким компанијама и…

Након Литваније, Кина због подршке Тајвану предузима трговинске мере против Словеније, пише британски Тајмс.

Кина бурно и тврдо реагује на сваки корак у смеру подршке “одметнутом острву” чије је повлачење признања протеклих година, захваљујући издашној финансијској помоћи, остварила код шачице држава које су имале дипломатске односе са Тајваном. Међутим, у случају обрнутог примера, снажнијих веза с владом у Тајпеју, Кина нема милости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У случају Словеније Пекинг је одлучио да поништи уговоре са словеначким компанијама са којима послује и да се повуче из договора о улагању у Словенију након што је премијер Јанез Јанша јавно говорио о изградњи бољих веза с Тајваном.

Словенско-кинеско привредно веће у Љубљани објавило је да су им новонастале проблеме у пословању пријавиле компаније које сарађују с Кином и да су мере сличне онима које је Кина предузела у Литванији, преноси Јутарњи лист.

Словенија и Литванија су пред Европску унију ставиле геополитички тест, а Брисел засад снажно одговара.

Наиме, Валдис Домбровскис, европски шеф за трговинску политику, управо је покренуо спор с Кином код Светске трговинске организације након што је европски тим прикупио доказе да је Кина прошлог месеца “оштро ограничила или де фацто блокирала увоз и извоз са Литванијом без упозорења или консултација”.

“Покретање поступка пред Светском трговинском организацијом није корак који се олако предузима”, рекао је Домбровскис новинарима. “Међутим, након неколико узастопних пропалих покушаја да се питање реши билатералним путем не видимо други начин.

Европска унија је одлучна у жељи да делује као један и брзо када је реч о одлукама које крше правила Светске трговинске организације и прете њеном јединственом тржишту”, објавио је Домбровскис.

С друге стране, Пекинг истиче како су “оптужбе неосноване и неуједначене”. Кинеска дипломатија је упозорила Европску комисију да би “правна акција” могла “отети” њихове односе те потенцијално деловати на економски опоравак у Европској унији, поготово у Немачкој.

“Проблем између Кине и Литваније је политичке природе, а не економске”, поручио је Џао Лиђијан, портпарол кинеског Министарства спољних послова. “Подсећамо ЕУ на опрез због литванског покушаја да отме кинеско-европске односе”, рекао је Џао.

Дипломатски проблеми се сада, због Словеније, шире. У случају Литваније спор је почео одлуком Вилњуса средином прошле године да отвори тајванско представништво под тим именом, уместо уобичајеног и од Кине прихваћеног решења да се у називу увек налази главни град Тајпеј.

Тај је потез разљутио и изазвао Кину. Прошлих недеља је Јанез Јанша за индијску телевизију изјавио да се нада да ће Словенија следити литвански пример и разменити представничке кабинете са Тајваном. Исто тако, Јанша је рекао да Љубљана подржава тајвански покушај да постане члан Светске здравствене организације.

Досад су Словенија и Кина неговале добре односе. Словенија је била део пројекта кинеског председника Си Ђинпинга “Један појас, један пут” чији је циљ градња инфраструктуре којом би се повећао глобални дохват Кине.

Међутим, Словенија сада “отворено доводи у питање кинеску политику према одметнутом острву, познату под називом једна Кина”, те “даје опасне изјаве у вези са тајванском независношћу”. “Шокирани смо и снажно се противимо”, поручио је Џао.

Међутим, противи се и Европска комисија. Европски адвокати саставили су досије кинеских мера против Вилњуса у којем документују како је Кина одбила да изда царинске дозволе за литванску робу, како је одбила захтев Литваније у вези са увозом из Кине и како је спроводила притисак на европске компаније да не користе литванску робу у својим ланцима снабдевања за производе намењене кинеском тржишту.

Ова дипломатска свађа изазива поделе у Европској унији. Према коментарима дипломата, Немачка притиска званичнике у Бриселу да ублаже критике на рачун Кине како би се смирила свађа, пише Тајмс.

Но, Домбровскис, који је Литванац, то је одбио.

Немачка има велике улоге. Велике немачке компаније, поготово аутомобилска индустрија, јако су зависне од трговине са Кином. Оне су чак упозориле Вилњус да ће се повући из Литваније ако се не реши спор с Кином.

Извор: јутарњи лист