Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Америка моли Русију? „ПУТИН ДОНОСИ КЉУЧНУ ОДЛУКУ“

Америчка страна замолила је Москву да не објављује њихов одговор на руске предлоге о гаранцијама безбедности, пише “Вашингтон пост”.

Амерички државни секретара Ентони Блинкен рекао је јуче после састанка са шефом руске дипломатије да се амерички одговор у писаној форми може очекивати наредне недеље, а портпаролка Беле куће Џен Паки је изразила наду да ће после тога уследити још један сусрет двојице званичника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Амерички званичници су замолили руске колеге да документ остане у тајности”, пише амерички дневник.

Извор листа из Стејт департмента признаје да би Москва могла да поступи и другачије.

Kако се наводи, одговор Вашингтона неће задовољити руске захтеве по питању политике “отворених врата” НАТО али “има смисла” упутити писмо са којим ће се упознати председник Русије.

“Једна особа у Русији доноси кључне одлуке и то је Владимир Путин. Уколико одговор омогући да размотри те идеје и донесе одлуку да ли да се иде напред или не, онда је то у нашем интересу”, рекао је извор из администрације председника САД.

Подсетимо, Москва је упутила Вашингтону нацрт споразума о безбедносним гаранцијама у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за “агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о “руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com