Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Укидају ковид пропуснице?

Израел би требало да укине систем зелених пропусница, казао је тамошњи министар финансија Авигдор Либерман.

Он је то изјавио у уторак, односно на дан када је забележено рекордних 65.259 случајева коронавируса. Претпоставља се да је то због појаве омикрон соја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зелене пропуснице у Израелу су еквивалент ковид пропусница које се користе у великом броју држава у Европи, а њихово увођење довело је до протеста у неким земљама.

Либерман је, како јавља „Џерусалим Пост“, о зеленим пропусницама проговорио неколико сати пошто су премијер Нафтали Бенет, министар здравља Ницан Хоровиц и он на састанку договорили дистрибуцију више од 25 милиона бесплатних кућних антигенских тестова на коронавирус свим грађанима.

„Нема ни медицинске ни епидемиолошке логике за постојање зелених пропусница, с тим се слажу многи стручњаци“, написао је Либерман на Твитеру.

„Оно чега има јесте директна штета економији и дневном функционисању, а зелене пропуснице у исто време значајно доприносе ширењу панике међу људима. Радим са свим странкама на елиминацији зелених пропусница и очувању нормалне животне рутине свих нас“, додао је он.

Према тренутним правилима, зелену пропусницу у Израелу могу да добију само вакцинисани грађани, они који су преболели ковид 19 или они који су се дан раније тестирали (у неким случајевима тест важи 72 сата), а без те пропуснице није могуће приступити низу простора, у неким случајевима и радним местима.

„Џерусалим пост“ оцењује да ако дође до ове одлуке, то ће бити један од најдрастичнијих заокрета у досадашњој израелској стратегији у борби против пандемије коронавируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист