Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ситуација је ванредна, ово су нове мере

Проглашавамо нашу епидемиолошку ситуацију као изразито тешку, ванредну и у складу с тим позивам грађање да активно учествују у спречавању преноса вируса, рекао је након седнице кризе др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

– У Србији ће између 2. дозе и бустер дозе вакцине бити довољно да прође 3 месеца, то је једна од првих одлука Кризног штаба – рекао је Гојковић на конференцији за медије након седнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, Гојковић је рекао да се период изолације са 10 смањује на 7 дана, будући да „омикрон“ сој показује да даје блаже симптоме од претходних.

Поред тога, Гојковић је најавио да ће цена тестирања бити смањена.

– Донета је одлука да сви они који желе да се тестирају на лични захтев могу то да учине по нижим ценама, уместо 9.000 сада је ПЦР 6.000 динара, док је антигенски са 3.500 сада смањен на 1.800 динара – навео је данас после седнице Кризног штаба др Зоран Гојковић.

Распуст у централној Србији као у Војводини

Он је истакао да је разговарано о почетку школе на нивоу централне Србије.

– Као што знате школе у Војводини су кренуле са радом и од понедељка основци до 5. разреда ће у школеске клупе, а старији основци и средњошколци ће на комбиновану наставу – истакао је покрајински секретар.

Што се тиче наставе у централној Србији у уторак ће се наставити консултације, али смо најближи решењу из Војводине – од првог до 8. разреда непосредно, остали комбинована настава.

– Оно што је добро је што здравствени систем не пати, што је последица омикрон соја који је како каже др Тања Јовановић доминантан у Србији – казао је Гојковић, додавши, међутим, да је забележена и појава грипа, којег није било прошле године, што би могло додатно да отежа ситуацију.

Подсетимо, школе у Војводину су кренуле са радом, а од понедељка основне школе иду на непосредну наставу, а средњошколци на комбиновану.

„Слажем се да је било већих окупљања, молимо да се мере не крше“

Говорећи о мерама за оне који прекрше самоизолацију Гојковић каже да ако сте позитивни стиже налог за самоизолацију.

– Санитарна инспекција је дужна да вас врати у самоизолацију. Како наши правници тумаче не постоји законска мера која би натерала неког на самозолацију – истиче покрајински секретар.

Гојковић је одговарајући на питање новинара о великим окупљањима грађана казао да су све врсте окупљања ризичне.

– Имамо државе у свету које су малтене ограничиле кретања у потпуности па имају већи број заражених. Ја се слажем да је било већих окупљања. Знамо да су многи одустали од дочека Православне нове године. Ајде мало сви да не гледамо у туђем оку, него да се окренемо према себи. Само молимо да се мере не крше – казао је он.

Он је истакао да ако ћемо забранити сва окупљања и све се затворе у куће ништа нисмо урадили.

„Молим наставнике да носе маске“

– Вирус мора проћи кроз све нас. Држава је све урадила да помогне оболелима. Нешто морамо да урадимо и ми – каже Гојковић и додао да здравствени систем може свима да помогне, али да морамо и ми њима да помогнемо.

Покрајински секретар је говорећи о школама навео да је резервоар ширења грипа управо школски колективи.

– Покушавамо сад да нам се уз корону сад не деси и епидемија грипа. Молим наставнике и ђаке да у школама носе маске да се у школама ограниче окупљања којих не мора да буде. Разумем их потпуно, ко их не би побацао, носимо их две године, не постоји пречица, оне су спас – јасан је др Гојковић.

Он се осврнуо и на четврту дозу и навео да не постоје научни подаци везани за 4. дозу.

– У овом тренутку немамо потврда никаквих да треба давати 4. дозу. Дејство вакцине је мање у односу на неке раније сојеве – каже Гојковић.

Данашњи састанак је заказан након рекордно високих бројки заражних ковидом, а самим тим и многе теме биле су данас на столу пред Кризним штабом.

На седници се расправљало о новим мерама, вакцинацији и ковид пропусницама. Ипак, поуздано се не није знало да ће до неких измена и доћи, мада епидемилошка ситуација диктира тако.

Како су писали медији, медицински део Кризног штаба је опет тражио да ковид пропуснице буду обавезне 24 сата у угоститељским објектима, да се скрати радно време и смањи број дозвољених људи у затвореном простору.

Једина извесна мера пре саме седнице била је везана за школе, оносно почетак другог полугодишта.

Извор: Блиц