Свет

АМЕРИЧКИ НОСАЧ СТИГАО ДО СРБИЈЕ

У тренутку напете ситуације на релацији Москва-Запад регион је у страху да присуство Харија Трумана има везе са почетком потенцијалног конфликта.

У хрватске воде данас је упловио амерички носач авиона на нуклеарни погон – УСС Хари С. Труман, уз сагласност Владе Хрватске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

УСС Хари С. Труман (CVN 75), с фрегатом Краљевске норвешке ратне морнарице HNoMS Фридтјоф Нансен (F310), усидриће се у Сплиту, саопштила је Амбасада САД у Хрватској.

– То је узбудљива прилика за посаде обају бродова да упознају становнике Хрватске те да доживе њену историју и сликовит крајолик – рекао је контраадмирал Курт Реншов, командант Осме ударне групе носача.

Он је подсетио да су недавно са, како је навео, савезницом Хрватском, у оквиру Северноатлантског савеза, учествовали у вежби Нептуне Стрике 22.

– Радујемо се што ћемо с нашим домаћинима провести време на обали – рекао је.

Амерички носач авиона УСС Хари С. Труман већ је 2015. био усидрен код Сплита.

Подсетимо, односи на релацији Москва-Запад су захладнели због новонастале ситуације у Украјини, будући да САД и НАТО оптужују Русију да планира инвазију на суседну државу и гомила трупе на граници. Регион је због тога у страху да присуство америчког носача има везе са почетком потенцијалног конфликта, будући да су америчке трупе распоређене по читавој Европи како би дејствовале у случају избијања сукоба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Република.рс

Ознаке