Србија

ЧЕТВРТА ДОЗА ВАКЦИНЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ НЕЋЕ БИТИ ПРЕПОРУЧЕНА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Ево шта следи!

Очекује се да Национални комитет за имунизацију донесе одлука о четвртој дози вакцине против корона вируса, а она највероватније неће бити препоручена за све грађане.

Састанак на којем се разматра друга бустер доза одржан је јуче, али коначна одлука још није донета. Извор наводи да је тим све ближе одлуци да четврта бустер доза буде препоручена само за особе које имају болести које се тичу имуног система.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Четврта бустер доза највероватније ће бити препоручена само код особа са имунодефицијенцијом – каже извор и додаје да није искључено и да се препоручи старијим од 60 или 65 година.

Ова сазнања слажу се са изјавом вирусолога др Миланка Шеклера који је пре десетак дана изјавио да би четврта доза вакцине могла да буде препоручена одређеним категоријама становништва.

– Могуће је само за оне који су оштећеног имуног статуса, за онколошке пацијенте, за јако старе особе – изјавио је Шеклер.

Професор Владислав Вукомановић, педијатар-кардиолог са Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ у Београду изјавио је синоћ да је јуче разматрана и потреба за другом бустер дозом код старијих од 18 година.

– Постоје дилеме да ли се ради о особама од 60 или 65 година. Препоруке ће вероватно бити за другу бустер дозу и за децу од 12 до 18 година – додаје Вукомановић.

Вакцинација против корона вируса у Србији траје више од годину дана. Тачније 24. децембра 2020. године дата је прва доза премијерки Србије Ани Брнабић која се вакцинисала Фајзеровом вакцином, чије су количине прве и стигле у нашу земљу пар дана пре.

У Србији су иначе, поред Фајзерове вакцине, грађанима доступне и кинеска Синофарм вакцина, руски Спутњик, вакцина компаније Модерна, али и српско-руски „Спутњик“ који се прави у нашем Институту „Торлак“.

У Србији је први пут корона вирус потврђен 6. марта 2020. године. До сада смо имали 4 таласа, тренутно смо у петом, а борили смо се са првобитним вуханским сојем, затим британским, па делта сојем који је још доминантан, а сада са омикроном. Делта плус сој нисмо дијагностиковали, иако је био свуда око нас.

Правила за трећу дозу

У току је вакцинација трећом дозом, а почетком новембра прошле године Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је одлуку Националног комитета за имунизацију о примени бустер дозе и то код свих особа код којих је завршена примовакцинација.

Да подсетимо, трећу дозу након најмање четири месеца треба да приме сви они који су као прве две примили кинеску Синофарм вакцину, а сви они који су примили друге вакцине, бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

– На основу одлуке Националног комитета за имунизацију, а према Стручно-методолошком упутству за спровођење ванредне препоручене имунизације у Србији, бустер доза вакцине против цовид 19 примењује се код свих особа код којих је завршена примовакцинација – наводи се на сајту „Батута“, а затим објашњава:

– Након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе mRNК (Pfizеr-BiоNTеch) или векторске вакцине (Gаm-КОVID-Vак, Аstrа Zеnека), и након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (SАRS-CоV2 (Vеrо Cеll) Inаctivаtеd-Sinоphаrm

Такође, како се наводи, особе са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле mRNК вакцину, као додатну, трећу дозу), бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

Грађани сами доносе одлуку коју ће врсту вакцине примити као бустер дозу.

– Оставља се могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза – наводи се на сајту „Батута“ и додаје да уколико се Gаm-КОVID-Vак вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф