Издвајамо Православље

ДАНАС СУ МЕСНЕ ПОКЛАДЕ: Овај обичај Срби поштују преко 1.000 година, а нипошто не радите ОВО…

Вероватно ово нисте знали, али данашња недеља је у српској народној традицији веома посебна и за њу се везује много обичаја и веровања од којих су се нека задржала све до данашњих дана.

Иако већина покладе везује за католичке народе и њихове прославе, реч је заправо о обичају који је дубоко укорењен и у нашој традицији. Код Срба оне се обележавају пред почетак сваког великог поста, па су тако данас Месне покладе – задњи дан када се једе месо пре Васкрса!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ сутрадан, иако пост још увек није званично почео, ова намирница се избацује из употребе. Млечни производи се једу још недељу дана (то је тзв. Сиропусна недеља), а онда почиње Васкршњи пост.

Корени поклада су пагански и везани су за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Ипак, обичаје је временом прихватила хришћанска црква и прилагодила их. Зато се данас, у месопусну недељу, верници сећају Страшног Суда, а у храмовима се чита Христово казивање о Последњем Суду. Записи кажу да су се Месне покладе славиле још у ВИ веку.

Према народним обичајима, покладе су празник који увек за ручак треба да окупи све чланове породице. Трпеза Месних поклада, како им и име каже, треба да буде испуњена јелима која се спремају од меса. Стари кажу да се на данашњи дан позивају и сиромашни суседи и пријатељи јер сви треба да се “омрсе” током заједничког обреда и сложно и у весељу уђу у пост који ће трајати до Васкрса.

Такође, покладе су време када млађи чланови породице треба да “воде главну реч” – данас се збијају шале, организују се игранке и сви се забављају.

У неким крајевима Србије и данас се задржао обичај маскирања током поклада – младићи и девојке под маскама и уз много граје иду од куће до куће и збијају разне пошалице на опште весеље укућана и свих присутних. Након тога, домаћин треба да “мачкаре” части – јелом, пићем или неком другом ситницом.

Ипак, иако данас све треба да буде весело у ову недељу се не праве свадбе, веридбе, кумства ни побратимства јер се верује да такве везе неће дуго трајати. Из истог разлога не узимају се позајмице, нити се даје на зајам јер он неће бити враћен. Не гради се кућа, нити нешто око куће.

Било да верујете у ове обичаје или су они за вас само “бапске приче”, проведите данашњи празник са својом породицом и људима до којих вам је стало. Разговарајте, шалите се и будите весели. Видећете, у животу ће вас пратити само срећа!

 

Извор: Дневно