Свет

ЂУЛИЈАНИ ЗАТРЕСАО СВЕТ: Путин применио кинеску војну тактику и победио

Руски председник Владимир Путин искористио је кинеску војну снагу, у борби против западних противника. Такве закључке изнео је италијански новинар Федерико Ђулијани.

„Покорити непријатељску војску без борбе, доказ је највеће вештине. Ово је једна од најпознатијих фраза садржаних на страницама древне расправе Уметност ратовања, коју је написао кинески стратег Сун Цу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима новинара Федерика Ђулијанија, управо је ова књига инспирисала руског председника Владимира Путина, да реши украјинску кризу. Ово преноси публикација ИнсидеОвер.

„У својој војној расправи, која укључује различите предлоге и савете, Сун Цу назива вештим вођом онога, који успе да победи непријатељске трупе, уз најмању штету за своју војску.

Посебно су цењени они, који су у стању да то ураде заобилазећи отворену борбу.

Путин је урадио исто са Украјином“, рекао је италијански новинар.

Аутор ИнсидеОвер-а је навео да су у последњих неколико недеља западне земље више пута најављивале намере Русије, да изврши инвазију на Украјину.

Чак су навели „тачне датуме” руске офанзиве и запретили Москви оштрим санкцијама.

Разлог за такве страхове било је распоређивање велике групе руских трупа, у близини украјинских граница.

Како је ситуација постајала напета, Владимир Путин је остао веран својој тактици, није повлачио трупе ни у оним тренуцима, када се ситуација захуктала, до крајњих граница.

У том контексту, Москва је поставила захтеве НАТО-а, препоручујући западној војној алијанси, да се држи даље од граница Руске Федерације.

На крају је руска тактика успела.

Ограничивши се на померање само неколико дивизија ка украјинским границама, Путин је показао највећу вештину, успевши да победи своје противнике.

Урадио је оно о чему је Сун Цу писао, у својој чувеној расправи – победио је без борбе.

„Не знамо да ли је Путина заиста инспирисао древни кинески стратег али његово пријатељство са Си Ђинпингом сугерише, да би ова хипотеза могла бити више него веродостојна“, рекао је Федерико Ђулијани.

Индикативне су у том погледу изјаве званичне представнице руског МИП-а, Марије Захарове.

Она је рекла да ће 15. фебруар 2022. године ући у историју, као дан неуспеха западне војне пропаганде – „понижена и уништена, без испаљеног метка“.

Чињеница је да су амерички медији пренели да је напад Русије на Украјину требало да се деси 15. фебруара (16. фебруара по московском времену) али се то на крају, није догодило.

Извор: Борба.Инфо