Србија

ДОКТОР КОН ШОКИРАО СРБИЈУ: Открио шта се знало још пре 15 година, ово га посебно забрињава

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон после дужег времена огласио се и објаснио „математику“ короне у Србији и поменуо и најновији стелт омикрон сој. Казао је да нас чека ублажавање таласа али да једна ствар посебно забрињава.

„Ми јесмо у максимуму овог таласа и могли бисмо да кажемо да ћемо поступно из њега излазити. Доживећемо ублажавање у наредним недељама, али се појавио стелт омикрон где не можемо да тврдимо да нас неће ухватити и не знамо његов утицај на епидемиолошку ситуацију“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морамо разумети да је нагли скок бројки после Нове године био у узрасту од 20 до 50 година, то су биле две трећине заражених. А сада се то прелива на децу, млађе од 18 година, и оне од 50 до 69 година. У узрасту преко 70 година имамо мањи утицај, али то је она друга фаза о којој је причао мој колега професор Тиодоровић. Сада оболевају старији и они са слабијим имунитетом који пуне болнице. Нажалост, међу њима има и тежих случајева са коморбидитетима и невакцинисаних који доживљавају тешке форме болести и смртне исходе“, рекао је Кон.

„Када сада причамо о броју умрлих, то је тачно али треба схватити да то има динамику по узрасту. Због преливања на децу, што се десило још пре него што су школе почеле да раде, имали смо прилику да видимо Војводину која од 10. јануара ради школу, зашто је то битно. Могли смо да видимо шта се тамо дешава па да видимо шта се код нас очекује у централној Србији и Београду“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише случај из Дома здравља у Ковачици где су продаване лажне потврде о вакцинацији за неколико стотина евра, доктор Кон је одмахнуо руком.

„Не може да буде позитивна реакција, не знам о чему се тачно ради, али о томе се расправљало још пре више од 15 година када се размишљало како ће изгледати пандемије. Шта ће се дешавати и које радње, етички неприхватљиве или криминалне, ће се догодити. Заиста немам шта да кажем. Ако је то истина, подразумева одговарајуће санкције“, казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Мондо