Свет

Донета је одлука! ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ ОБАВЕЗНА!

У Аустрији је данас на снагу ступио закон, према којем је вакцинација обавезна за сва лица старија од 18 година. Неколико држава широм света увело је обавезну вакцинацију за старије грађане или медицинско особље, али је Аустрија прва у Европи која је усвојила сличну регулативу.

Аустријска администрација истиче да је вакцинација ефикасна у борби против озбиљног обољења и да је Закон неопходан како би се избегле нове блокаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустријски министар за ЕУ и Устав Каролин Едштадлер изјавила је да је „администрација свесна да је ово веома тешка мера, али да је неопходна“.

– Ми, као политичари, имамо одговорност да осигурамо рад система здравствене заштите, да друштво може нормално да функционише – рекла је Едштадлерова.

Она признаје да обавезна вакцинација јесте мешање у људска права, али и истиче да је то у овом случају оправдано.

– Неопходно је изаћи из пандемије, а вакцинација је једини начин за то и повратак у нормалан ток живота – каже она.

Едштадлерова је нагласила да Закон о обавезној вакцинацији истиче у јануару 2024. године, али да се то може десити и раније уколико то пандемија дозволи. Она је додала да власти до средине марта неће проверавати статус вакцинације становништва.

Особе које одбију вакцинацију суочиће се са новчаним казнама од 600 евра до 3.600 евра. Изузетак од вакцинације су дозвољене само из медицинских разлога или трудноће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com