Свет

ДОНЕТА ОДЛУКА: Проглашено ванредно стање

Украјински парламент је на предлог председника Володимира Зеленског изгласао закон којим се проглашава ванредно стање, које ће се односити на целу Украјину, али не и проруске сепаратистичке регије Доњецк и Луганск. Што такво ванредно стање значи?

Први корак је, као што је Зеленски је јуче најавио у обраћању нацији, да ће Украјина у војну служну позвати и резервисте. Би-Би-Сијева дописница из Кијева Мирослава Петса наводи како зна пуно мушкараца и жена које су данас позвани да се јаве у војне канцеларије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треба напоменути да ванредно стање није исто што и војна управа, наводи Би-Би-Си, иако ни та опција није искључена. Како је данас потврдио високи државни званичник националног Савета за безбедност и обрану, војна управа могла би да се уведе уколико дође до тоталне инвазије руске војске.

Украјинци, наводи Би-Би-Сијева дописница, „не би требало да претерано осете проглашење ванредног стања“ – оно украјинским властима даје овласшћења да заштите популацију и државу од могуће кризе.

Нацрт документа, који је видела новинска агенција Ројтерс, уводи проверу личних докумената и даје влади овлашћење да уведе полицијски час ако је потребно.

Према нацрту, Украјина би могла да уведе ограничења на низ дигиталних и радио комуникационих услуга, за које влада процени да би моглие да „дестабилишу“ ситуацију, док војним резервистима неће бити дозвољено да напусте земљу.

Ванредно стање такође омогућава властима да уведу посебне режиме уласка и изласка у земљу, као и „специјалне прописе“ за ширење информација онлајн.

Ванредно стање дозвољава властима да блокирају скупове и забрањују политичке партије и организације „у интересу националне безбедности и јавног реда“.

Извор: Блиц