Србија

ДР УДОВИЧИЋ: Све указује на то да ћемо укинути мере

Иако су бројке драстично пале, јер имали смо у пику овог таласа и близу 20.000 новозаражених за дан, не смемо сметнути с ума да је ова недеља била другачија у односу на остале због распуста и државног празника

Корона бројке су у значајном паду, за последња 24 сата имамо 3.874 новозаражена, одавно не тако „низак“ број, па је сад питање је ли дошло време за укидање противепидемијских мера, које падају широм Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма, за Курир истиче да смо близу тога.

– Све указује на то да ћемо укидати мере. Али, никако не смемо заборавити да је талас омикрона из Европе стигао код нас са три недеље закашњења, па ће толико дуже и трајати у односу на њих. Уз то имамо и отежавајуће околости – слаба имунизованост у односу на земље ЕУ и присуство делта соја – каже др Удовичић и додаје да због тога треба да се поредимо са Румунијом и Бугарском.

Иако су бројке драстично пале, јер имали смо у пику овог таласа и близу 20.000 новозаражених за дан, не смемо сметнути с ума да је ова недеља била другачија у односу на остале због распуста и државног празника, што су многи претворили и у одмор, те да ће седмица пред нама бити заправо бити прави показатељ ствари.

– Треба свакако сачекати и повратак ђака у школе, као и повратак људи са одмора и видети како ће то утицати на број новозаразених. И баш због свега наведеног мислим да треба сачекати са попуштањем мера минимум још три недеље – наглашава др Удовичић и додаје да су у болницама сада са тешком клиничком сликом углавном пацијенти у поодмаклим годинама са доста пратећих болести, али има и млађих невакцинисаних.

Вирус ће, истиче др Удовичић, остати међу нама и убудуће.

– Сигурно ће бити оболелих од ковид 19 цело лето, а с почетком јесени и зиме тај број ће расти – каже др Удовичић.

Он наводи и да „нажалост, имунитет после вакцинације или пребољевања не траје баш дуго“.

– Зато не смемо заборавити и запоставити вакцинацију као најбезбедније и најефикасније средство у борби против сваке епидемије, па и ове. У наредним годинама свакако ће бити препоручена заједно са вакцином против грипа, само је питање једном или двапута годишње. Надамо се и бољим вакцинама јер је ефикасност постојећих ослабила и достигла ниво ефикасности вакцина против вируса грипа. Можда је то уствари и постизање равнотеже у природи. Смањена је ефикасност вакцине, али је ослабио и вурус. Можда смо успоставили максимум компромиса који обезбеђује миран суживот – закључује др Удовичић.

Извор: Еспресо/Курир