Свет

ДРАМА! Оставка за оставком, премијера напуштају сарадници!

Четири блиска сарадника Бориса Џонсона поднела су оставке у размаку од неколико сати, због све већег притиска на британског премијера након одржавања забава за време локдауна у Великој Британији. Један високи посланик торијеваца оценио је напуштање Џонсона као „последње дане Рима“.

Саветник за комуникације Џек Дојл потврдио је свој одлазак, убрзо након што је то учинила политичка саветница Мунира Мирза, а одмах за њима оставке су поднели и шеф кабинета Ден Розенфилд и главни лични секретар премијера Мартин Рејнолдс, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четири кључна сарадника Бориса Џонсона дала су оставке пошто су последице скандала са забавама у Даунинг стриту за време локдауна наставиле да угрожавају његову власт.

Док се очекивало да ће Џонсон дати отказ многима из свог тима након извештаја Сју Греј о забавама које су се одржавале за време локдауна у Великој Британији, Мирзина оставка је дошла као гром из ведра неба.

Више пута притискан питањем да ли треба да се извини, Риск Сунак је рекао да је то питање за премијера.

Сунак је раније одбијао да директно критикује Џонсона због журки за време локдауна, иако је признао да су направљене грешке.

Налет оставки дошао је на крају важног дана за Владу која је саопштила да се нада да ће спречити кризу због повећаних трошкова живота за милионе људи погођених растућим рачунима за гориво и плаћањем хипотека, преноси Гардијан.

Али фокус је поново окренут на превирања у Даунинг стриту када је Мирза поднела оставку, а затим и још троје запослених.

Они ће наставити да обављају своје функције док не буду именовани наследници.

Портпарол је рекао да им је веома жао што је Мунира Мирза напустила Џонсонов тим и захвалио се на њеној служби и доприносу Влади.

Џонсон је брзо заменио Мирзу, унапређујући Ендруа Грифита.

Грифит, богати бивши извршни директор компаније „Скај“, позајмио је Џонсону своју кућу вредну 9,5 милиона фунти као базу за кампању током његове кандидатуре за лидера 2019.

Мирза је радила са Џонсоном више од деценије, укључујући и период када је Џонсон био градоначелник Лондона. Претходно ју је идентификовао као једну од пет најинспиративнијих жена у свом животу.

Џонсонов бивши саветник Доминик Камингс рекао је да је Мирзин одлазак „непогрешив сигнал да се бункер руши и да је премијер готов“. Он је позвао министре да покажу сличан „трачак моралне храбрости“ и поднесу оставке.

Као још један знак притиска на Џонсона из његове странке, градоначелник Западног Мидлендса Енди Стрит рекао је да није сигуран да ли може да настави да подржава премијера.

Три посланика из конзервативних редова изашла су у среду у јавност са намером да поднесу оставке премијеру. Један високи посланик торијеваца рекао је да одлазак Мирзе личи на „последње дане Рима“, сугеришући да се број писама неповерења сада можда приближава прагу од 54, што би могло да значи изгласавање неповерења.

Ако би Џонсон изгубио такво гласање, које би могло да се одржи за неколико дана, он би изгубио премијерски мандат.

 

 

 

 

 

 

Извор: REUTERS, GUARDIAN