Србија

ДРАШКОВИЋ ОТКРИО НАЈВЕЋУ ТАЈНУ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Зоран ми се клео у сина да то није тачно! Ђинђић и Коштуница радили за

Фото: Јутјуб

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић изнео је у емисији „Црвени картон“ на Курир телевизији ексклузивне информације која бацају потпуно ново светло на деловање опозиције током вишемесечних демонстрација против режима Слободана Милошевића деведесетих година.

Драшковић тврди да се током демонстрација због крађе на изборима некадашњи премијер и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић тајно састајао са Милошевићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тих деведесетих година УДБА одлучује. У њеним рукама је све. Има два своја резервна играча у редовима опозиције. Један је био Војислав (Коштуница), а други је био Зоран Ђинђић. Три месеца трају демонстрације да се натера Милошевић да призна да је покрао изборе, а Ђинђић се тајно састајао са шефом ДБ-а Јовицом Станишићем, Милорадом Вучелићем и на крају са самим Слободаном Милошевићем – испричао је Драшковић водитељу и аутору емисије Светиславу Басари.

Драшковић тврди му се Ђинђић чак заклео у свог сина Луку да се није састајао са Милошевићем, али га је тадашња председница Грађанског савеза Србије Весна Пешић демантовала.

– То је била велика тајна која је била откривена. По завршетку демонстрација, кад је Милошевић признао изборну вољу, летели смо за Мадрид Весна, Зоран и ја. Ја тек тада, иако сам дочуо да се састајао са Милошевићем, тек тада кад је Милошевић поражен, питам Зорана да ли се тајно састајао са њим за време трајања демонстрација. Он је тад као из топа изговорио: „Кунем ти се у Луку да нисам“. Заклео се у сина. Весна тада каже: „Зоране, не лажи човека. Састајао си се, обавестио си мене, ниси смео да обавестиш Вука бојећи се да ће обелоданити за време демонстрација да се састајеш тајно са Милошевићем“ – рекао је Драшковић.

Лидер СПО се осврнуо и на распад Демократске опозиције Србије. Разлаз опозиције је према Драшковићевим речима почео након што је њега 15. јуна 2000. године покушан атентат.

– То уопште није било наивно, а поготово није било наивно разбијање ДОС-а, односно истеривање СПО из коалиције. Након будванског атентата ја не могу да се вратим у Србију. Цело време сам био под стражом црногорске полиције. Онда се пушта прича да атентата није било. Ђинђић каже да сам вероватно тиме хтео да подигнем себи рејтинг. Коштуница тад даје изјаву за медије да сам ја пуцао сам у себе. Весна Пешић изјављује да коалиција у Србији не може ништа зато што је сметња Вук Драшковић. А ја носим завоје на глави. Два пута погођен у главу. Тада се СПО избацује из ДОС-а – испричао је Драшковић у емисији „Црвени картон“.

Извор: Курир.рс/Марија Лекић