Свет Србија

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ: Да ли ће Србија забелети у мају?

Најпознатији светски метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је дугорочну прогнозу за пролеће за целу Европу.

Како наводи сајт, у марту вероватно неће бити значајне разлике у временском обрасцу широм Европе у односу на зимске месеце , које су карактерисале честе олује широм севера и дуготрајна сушна раздобља у западним и средишњим деловима континента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Север Европе

Током целе зиме биле су активне падавине у северном делу Европе, а прогностичари очекују да ће се тај тренд наставити и током пролећа.
– Очекује се да ће високи притисак над западном и средњом Европом одвратити велику већину олуја с јужног дела континента и усмерити их даље на север – најављују метеоролози.

Подручја од Северне Ирске до Шкотске и балтичких држава суочиће се с надпросечним падавинама, што су некима добре вести с обзиром на то да је, на пример, Уједињено Краљевство доживело девети најсушнији јануар од 1862. године.

Очекује се да ће олује на северу Европе углавном донети кишу и да ветрови неће нанети велику штету, кажу прогностичари.

Забринутост због суше у Шпанији и Португалу

Обиље сушног времена, сунца и топлине очекује се све од Пиринејског полуострва до делова Француске, Италије и Балканског полуострва. Иако ће времебити идеално за све жељне топлог пролећа, метеоролози АццуWеатхер – а истичу да постоји значајна забринутост због могуће суше у овим подручјима.

Прогностичари су навели Шпанију, Португал и јужну Француску као подручја у којима би комбинација исподпросечних падавина и врућине могла узроковати велику забринутост због суше.

У Шпанији и Португалу, ово је била једна од најсушнијих зима досад, а иста ситуација ће се наставити и кроз пролеће.

– Суша, нарочито у јужним деловима Шпаније и Португала, могла би узроковати велику девастацију урода маслина – упозоравају метеоролози.

– Могли бисмо видети делове Шпаније и Португала на 3 до 5 степена изнад нормале, а југозападна Француска би овог пролећа могла бити 2 до 3 °Ц изнад нормале – истичу.

Прогностичари кажу да подручја даље на истоку, укључујући Грчку и Италију, не треба да буду јаче забринута због суше.

Олује у Француској и Пољској

Средиште континента може очекивати ​​прилично умерено пролеће, кажу прогностичари, без нарочито дугих раздобља влажног или сухог времена. Очекује се да ће падавине у северној Француској, Немачкој, Пољској и у унутрашњости Балкана бити углавном близу или нешто испод нормале.
На овом подручју имаћемо периоде олује која ће трајати можда пет дана, али и дужа сушна раздобља. Прогностичари најављују и могуће јаке грмљавинске олује и поплаве у Француској и Пољској, нарочито у априлу и мају.

Мраз у мају

Балкан ће бити још једно подручје које би у касније пролеће могле захватити јаке олује са грмљавином.

Вероватно ће бити повећана опасност од олуја током маја у овом подручју, будући да се хладан зрак изнад Украјине судара с благим условима на западу, напомињу прогностичари.

Тада метеоролози АццуWеатхера очекују хладније вријеме што би могло довести до мраза у деловима Балкана.

Извор: Ало/Медији