Свет

ЕРДОГАН ДОНЕО ОДЛУКУ: Турска забија нож у леђа Русији

Турска је одлучила да поштује међународне пактове којима ће ограничити транзит руских ратних бродова кроз Босфор, саопштио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

„Ситуација у Украјини се претворила у рат. Турска ће поштовати конвенцију из Монтреа“, рекао је Чавушоглу, преноси агенција Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турска је обећала да ће применити делове међународног пакта који ће ограничити транзит руских ратних бродова из Средоземног мора у Црно море.

Први човек Украјине Владимир Зеленски објавио је јуче да ће Турска зауставити пролаз руским ратним бродовима кроз Црно море. Међутим, из Анкаре је убрзо стигло саопштење да та информација није тачна, односно да одлука тек треба да буде донета.

Зеленски је данас објавио твит у којем се захваљује „свом пријатељу Ердогану“ и народу Турске за снажну подршку, а потом наводи да је „забрана проласка руских бродова кроз Црно море значајна војна и хуманитарна помоћ за Украјину“. Зеленски је завршио твит речима да „народ Украјине то никада неће заборавити“.

Убрзо се огласила Русија која је демантовала ове наводе. Агенција Интерфакс обајвила је саопштење Кремља у којем наводи да нема званичног саопштења о забрани приступа. Даље, наводи се да је твит Зеленског можда био захтев Турској да предузе акцију, а не потврда да се то догодило.

Потом се огласила и Турска која је демантовала Зеленског и навела да одлука о забрани проласка ратних бродова Русије тек треба да буде донета.

Чини се да је турски председник коначно пресекао и одабрао страну, што је данашњој изјавом потврдио његов министар спољних послова.

Извор: Нова