Свет

ЕРДОГАН ЗАБИЈА НОЖ У ЛЕЂА РУСИЈИ? Овај потез Турске би разбеснео Русе

Турска ће зауставити руске ратне бродове да пролазе кроз Црно море, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

У твиту, Зеленски је рекао да је земља обећала војну и хуманитарну подршку Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турска ће зауставити пролаз ратних бродова кроз мореузе Бофсор и Дарданели који повезује Црно море са Средоземним морем, написао је он.

Ипак, Турска је саопштила да тек треба да донесе одлуку о затварању својих мореуза између Средоземног и Црног мора за руску морнарицу – упркос тврдњи украјинског председника Володимира Зеленског.

То је прво званично појашњење откако је Зеленски у суботу рекао да је Турска пристала да затвори пловне путеве за ратне бродове – што би била велика одбрамбена благодат за Украјину.

Према Ројтерсу, турски званичник је рекао да „није донео одлуку да затвори мореуз за руске бродове“.

Ако се то ипак догоди, затварање би прекршило конвенцију за црноморске државе која каже да је ратним бродовима дозвољено да се врате у луку током рата.

И Русија је, преко новинске агенције Интерфакс, саопштила да нема званичног обавештења о затварању. Верује се да је твит Зеленског можда био захтев Турској да предузме акцију, а не потврда да ће то бити на месту.

Руска морнарица већ је одговорна за жртве на обали Украјине и на острвима у Црном мору.

Раније данас, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу позвао је Русију да заустави војну операцију у Украјини. Турско министарство спољних послова саопштило је у суботу да понављају своју понуду да Анкара буде место за мировне преговоре између Русије и Украјине.

Односи између турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина били су срдачни, али земља заузима незгодну позицију.

Извор: Блиц