Свет

ФАЈЗЕР БИ ДА ВАКЦИНИШЕ БЕБЕ И МЛАЂЕ ОД ПЕТ ГОДИНА ПРОТИВ КОРОНЕ! Дигла се огромна фрка

Фото: Pixabay.com

Компанија „Фајзер“ предала документацију ФДА да се одобри употреба њихове вакцине против короне за најмлађе. Српски стручњаци сматрају да за тим, једноставно, нема потребе

Компанија „Фајзер“ с партнерском фирмом „Бајонтек“ званично је предала документацију америчкој Управи за храну и лекове (ФДА) како би њена вакцина била одобрена за употребу код деце узраста од шест месеци до четири године. Дакле, ово значи да би већ и бебе могле да се вакцинишу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компанија је овај потез најавила након објављеног извештаја у ком су навели да их је регулаторна агенција позвала да поднесу пријаву, преноси Дејли мејл.

Уколико би ФДА дала зелено светло за ту вакцину, САД би постале једина земља на свету која би одобрила „Фајзерову“ вакцину за децу млађу од пет година.

Др Коди Мајснер, шеф педијатрије у дечјој болници у Бостону и члан Саветодавног одбора ФДА за вакцине и сродне биолошке производе, сматра да вакцина није потребна тој групи популације пошто је код њих мали ризик од хоспитализације или смрти као последица ковида 19.

Ништа без три дозе

За малишане као за одрасле

Резултати клиничких испитивања компаније „Фајзер“ показали су да деца узраста од три и четири године показују слаб имуни одговор на само две дозе. – На крају, верујемо да ће бити потребне три дозе вакцине за децу узраста од шест месеци до четири године како би се постигао висок ниво заштите од садашњих и потенцијалних будућих варијанти – рекао је Алберт Бурла, генерални директор компаније „Фајзер“. Иначе, испитивања су укључила 4.500 деце узраста од шест месеци до пет година, што је десетина од 43.000 особа, колико их је учествовало при испитивању вакцина компаније „Фајзер“ за одрасле крајем 2020. године.

Српски лекари са којима је Курир разговарао становишта су да у Србији не би требало прихватити вакцинацију деце тог узраста, подсећајући да је код нас одобрена вакцинација старијих од 12 година управо „Фајзеровом“ вакцином.

– Деца сада имају блаже облике, те сам стога мишљења да је за тако нешто прерано.

Ако би се десило да вирус мутира тако да даје теже облике код млађе деце, онда би о томе могло да се размишља. Међутим, засад деца тог узраста немају тешке облике и имају добру прогнозу, а такође и постковид синдром код тог узраста ређи. Мислим да је још увек рано да разматрамо о томе, те ни Удружење педијатара Србије још о томе није разговарало – истиче педијатар др Саша Милићевић.

Педијатар Дејан Јонев изнео је закључке до којих је дошао у раду са децом.

– Моје искуство, откад траје корона, јесте да нисам имао ниједно дете у било ком узрасту за хоспитализацију и да су то биле лаке клиничке слике без компликација. Немам ни довољно података стручне јавности о тој вакцини која се засад тек само најављује за тај узраст. Лично подржавам вакцинацију, и моја породица и ја смо сви вакцинисани.

Вирусолог Нада Куљић Капулица у потпуности подржава мишљење наших педијатара.

– Прерано је за овај потез, сагласна сам са нашим педијатрима. Деца су сада најосетљивија категорија, али мислим да ово не треба да се примењује. Овог тренутка мислим да је рано да се вакцина примењује код тако мале деце. Уколико до тога и дође, оне морају да се коригују, и количина доза мора, као и садржај самих вакцина у потпуности да се коригују.

Иначе, према најавама из „Фајзера“, режим вакцинације за децу млађу од пет година укључивао би две дозе од по три микрограма. Поређења ради, вакцина за особе од 12 и више година износи 30 микрограма, а ињекција за децу од пет до 11 година 10 микрограма.

Извор: Сузана Трајковић/Курир