Србија

Хитно се огласио! ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О МЕРАМА КРИЗНОГ ШТАБА: Открио да ли ће бити увођења нових правила

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да актуелне мере за спречавање ширења вируса корона морају да остану на снази и додао да нема потребе за увођењем нових правила.

Тиодоровић је рекао да још увек не постоје јасне студије и потпуни увид у омикрон, а ни у нову стелт верзију, те да је тешко прогнозирати да ли ће се пандемија завршити до јуна или до краја године, пише Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кратко је време да се може закључивати било шта посебно, али ипак можда можемо рећи да са овим сојевима улазимо у неку завршницу – рекао је Тиодоровић.

Наводи да ће корона временом постати ендемска појава, што значи да неће бити опасна за неке људе, напомињући да морају бити на опрезу сви којима је имунитет у паду.

Тиодоровић је рекао да не постоје неке битне разлике између стелта и оригиналног омикрона и додао да код већине људи доминирају лакше клиничке слике.

– Доминирају лакше клиничке слике, многи то преболе на ногама, или чак прође са неком лакшом клиничком сликом у кућним условима – каже Тиодоровић.

Са друге стране, истиче Тиодоровић, код хроничних болесника може доћи до компликација, што се, каже, види по броју умрлих на дневном нивоу.

– Морамо водити рачуна о људима који имају хронична обољења, о томе млади треба да размишљају како их не би заразили – рекао је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс