Русија

ЈЕЗИВО! Ако се Украјина не преда Путину остају само ДВЕ ОПЦИЈЕ…

Путин би могао да крене да поврати целу Украјину, а не само источне делове земље, што би захтевало огромну агресију.

Владимир Путин је покренуо рат против Украјине са копна, мора и ваздуха пркосећи упозорењима са Запада о ужасним последицама и игноришући претње санкцијама. Али шта мотивише руског председника да нападне свог суседа и угрози светски поредак по цену да буде хиљаде жртава? Др Џејмс Причет је предавач ратних студија и међународних односа на Универзитету Хал, а своју каријеру проводи истражујући савремене сукобе и безбедносна питања. Он даје потпун преглед украјинске кризе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто Украјина?

Руска инвазија произилази из страха да је Украјина постала превише западњачка последњих година и да ће се земља придружити НАТО-у чиме би ојачала сопствене војне моћи, преноси HullLive. Русија је дуго посматрала Украјину као испоставу која иде ка западној Европи.

„Украјинска политика се прилично променила у последњих двадесетак година – више се окренула ка западу него истоку. Традиционално, на Украјину се стотинама година гледало као на, ако не на Русију, онда на еквивалентну државу. Дакле, за Москву је то прилично забрињавајуће“, рекао је др Причет, а преноси Мирор.

Повратак контроле над Украјином би осигурао Путину да та земља никада не постане чланица НАТО-а.

Зашто је Русија извршила инвазију, и зашто сада?

Др Причет је рекао да је Русија премештала незваничне снаге у отцепљене републике од 2014. користећи метод познат као „хибридни рат“. Ова инвазија је, међутим, далеко директнија, агресивнија и дубља, показујући покушаје да се дестабилизује украјинска војска. Путин би могао да крене да поврати целу Украјину, а не само источне делове земље, што би захтевало огромну агресију. Војска се неколико недеља окупљала око скоро свих граница Украјине. Упркос томе, Москва је више пута порицала да планира инвазију на земљу. Др Причет каже да су Зимске олимпијске игаре које су биле одржане у Пекингу могући разлог зашто је Русија до сада чекала да изврши инвазију.

„Кина и Русија су мање-више савезници. Они имају тенденцију да раде заједно на међународној сцени. Кина такође финансира Русију у многим аспектима, тако да као велика сила сумњам да би Кинези љубазно гледали на Русе који одвраћају вести са Зимских олимпијских игара“, рекао је др Причет.

Шта ће се даље дешавати?

Исход овог рата ће у великој мери зависити од ових првих неколико дана и колико ће се Украјина добро одупрети. Са војском од преко 300.000 људи, њене снаге никако нису слабе, а др Причет каже да се за сада добро држи. Али изгледа да Русија иде пуним гасом. Ако се Украјина преда, Путин ће видети свој посао као завршен. Ако не, мораће да донесе тешку одлуку о томе да ли да ескалира сукоб, што би неизбежно навело НАТО да укључи своје армије, или су улози превисоки па ће одустати од те намере.

Зашто се Британија и САД мешају?

Историјски гледано, САД и Велика Британија су виђене као главни играчи на међународној сцени када је реч о, како каже др Причет, „спречавању агресије“.

„Британија и Сједињене Државе генерално виде свој посао као залагање за ‘слабијег момка’. Они су пружали отпор Совјетском Савезу током Хладног рата. Од Хладног рата, када имате земље попут Пољске, Летоније и Украјине које покушавају да гледају на запад и модернизују се и уђу у ЕУ или у НАТО, САД су генерално подржавале то. Не заборавите да САД и Британија такође желе исту ствар, а то је прилично стабилна економска ситуација за продају и трговину“, рекао је он.

Шта ће за нас значити рат са Русијом?

Телевизијско обраћање руског председника Путина након што је наредио инвазију на Украјину укључивало је језиву претњу да ће свако ко покуша да се умеша сносити последице „невиђене у историји“. Гневни говор многи су протумачили као претњу нуклеарним ратом. Др Причет је рекао да је вероватноћа да се то заиста и догоди, међутим, веома мала.

„Главна ствар коју бих нагласио је да се оружје за масовно уништење или употреба нуклеарног оружја чини мало вероватним. Могу потпуно да разумем зашто би људи били забринути због тога јер су ове ствари застрашујуће. Говоримо о стотинама хиљада људи“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО