Свет

Језиво! РУМУНИЈА ЋЕ БИТИ ТА КОЈА ЋЕ АМЕРИКУ ГУРНУТИ У РУСКИ АМБИС? Ево шта чека Вашингтон ако заигра на опасну карту у Црном мору

Фото: Јутјуб

Сједињене Америчке Државе ризикују да понове грешку нацистичке Немачке тражећи подршку Румуније у вршењу притиска на Русију, упозорио је пензионисани руски капетан прве класе Василиј Дандикин

Заменица америчког државног секретара Венди Шерман и румунски министар спољних послова Богдан Ауреску разговарали су телефоном, а тема су биле заједничке акције за „одвраћање руске агресије на источном крилу НАТО-а“. Обе стране су се сложиле да сарађују по питањима безбедности у Црном мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је за руске медије приметио Василиј Дандикин, стање румунске морнарице није баш за пожелети, али не може се окарактеристати као најгоре у Црном мору. Румунска морнарица је, на пример, супериорнија од украјинске и има пристојну флоту депласманских бродова. Међутим, САД не привлаче способности војних бродова, већ војно-поморске базе Румуније.

„САД су више заинтересоване за инфраструктуру и комуникационе везе Румуније у Црном мору. Пошто ова држава може да користи Црно море, за разлику од Американаца који тамо могу да сместе ратне бродове не дуже од 21 дан, Вашингтон жели да користи могућности румунских поморских база“, објаснио је капетан Дандикин.

Поред коришћења војних објеката, Вашингтон би такође могао да крене путем јачања румунске морнарице како би повећао притисак на руску Црномоску флоту. Сједињене Државе то могу учинити слањем сопствених застарелих бродова, које држе у резерви.

„САД могу да пребаце старе фрегате. Јесу застареле, али не толико да се не могу користити. Ово је исто пумпање наоружања као у случају Украјине, само се копнене компоненте пребацују у Кијев, а овде се ради о морнарици која се може увелико употребити против Русије. Ова опција увек постоји код САД“, рекао је Дандикин.

Међутим, он упозорава да САД ризикују да себи нанесу штету усмеравањем војне сарадње са Румунијом против Русије.

„Вашингтон може поновити грешку вође нацистичке Немачке Адолфа Хитлера, који је у нападу на Совјетски Савез затражио подршку румунских трупа, али је у њих полагао превелике наде, што је постало један од разлога пораза нациста у Стаљинградској бици. Историја учи. Румуни су били најслабија карика током Стаљинградске битке. Сада се историја понавља, развијајући се спирално. Американци газе на исте грабуље“, подсетио је војни стручњак.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс