Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Кијев се припрема на покретање борбених дејстава

СИТУАЦИЈА на линији разграничења у Донбасу се развија тако да нешто може да „експлодира“, али горућа фаза још увек није почела, изјавио је портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин. У Луганску упозоравају да се украјинска војска припрема за покретање борбених дејстава.

Ситуација се не развија по мирном сценарију, већ по сценарију када нешто ипак треба да експлодира. Мислим на ситуацију која се дешава на контакт линији. Горућа фаза још увек није почела – рекао је Басурин за телевизију „Русија 24“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, Донбас не искључује могућност провокација Кијева и припрема се за њих.

Истовремено, Басурин је истакао да ДНР није регистровала повлачење особља мисије ОЕБС-а и да је реч о вештачкој ескалацији у медијима. С тим у вези, додао је да јесте у току ротација особља, али да се то обавља редовно. Представник ДНР је такође прецизирао су Велика Британија и Сједињене Америчке Државе заиста повукле своје учеснике у мисији.

ЛНР: Кијев се припрема за покретање борбених дејстава

Са своје стране, портпарол Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Иван Филипоненко изјавио је да британски инструктори заједно са украјинском војском увежбавају гађање у Донбасу из противтенковских ракетних система „NLAW“.

– Британски инструктори са припадницима 79. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине изводе вежбе са практичном паљбом из ‘NLAW’ у близини насеља Дмитровка које је под контролом Кијева у близини линије разграничења. Британија је те системе испоручила Украјини крајем јануара ове године – нагласио је Филипоненко.

Према његовим речима, ситуација на контакт линији је и даље напета. Он је навео да украјинске снаге безбедности увежбавају ноћне борбе у градским условима у Краматорску који се налази у Доњецкој области под контролом Кијева, као и да су распоредиле 12 јединица оклопне технике у подручју насеља Новотошковско под контролом Кијева у близини контакт линије у Донбасу.

Филипоненко тврди и да команда Оружаних снага Украјине убрзано формира јединицу која ће бити наоружана америчким преносним ПВО системима „Стингер“, као и да ће се обуком јединица позабавити војни специјалисти из Канаде.

Борбене групе украјинских радикала, које обучавају западни инструктори, предузимају мере за припрему покретања борбених дејстава, упозорио је портпарол Народне милиције ЛНР. Регистрован је долазак такозване „Операције здружених снага“ у Донбас, напоменуо је.

Он је додао и да украјинске националистичке формације припремају „затворену диверзантску мрежу“ за саботажу и терористичке нападе.

Украјинска војска је у последње време концентрисала половину снага у Донбасу и редовно гранатира устанике, између осталог коришћењем и забрањене технике – турских ударних беспилотних летелица „Бајрактар“, као и система „Смерч“ и „Ураган“. Осим тога, на располагању имају противтенковске ракетне системе „Џавелин“ које су испоручиле Сједињене Америчке Државе као војну помоћ. Москва је више пута скретала пажњу Вашингтона и европских земаља да украјинске власти на све могуће начине покушавају да саботирају примену Минских споразума.

 

 

Извор: Новости.рс