Свет

Језиво упозорење: СТИЖУ НОВИ, ЈОШ СМРТОНОСНИЈИ СОЈЕВИ КОРОНЕ!

Нови сојеви короне могли би да буду још смртоноснији, упозоравају три научника. „Не смемо да мислимо да ће сваки наредни бити блажи, ево и зашто!

У свету полако попушта смртоносни делта сој, а све већи број људи заражава се омикрон сојем, за који научници сматрају да даје блажу клиничку слику. Већ имамо и два нова соја – стелт омикрон и делтакрон, али стручњаци кажу да још увек нема разлога за бригу и да ће ове мутације највероватније довести до ендемског карактера корона вируса у наредним годинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, да ли је баш тако? Тројица научника сматрају да није и да не смемо да се опустимо мислећи да ће сојеви само постајати све слабији, јер може да се догоди и обрнуто – да неки од наредних постане смртоноснији. Објаснили су и разлоге зашто је тако, заблуду у коју већина људи верује и упозорили да не смемо да се „коцкамо“.

– Биће још сојева након омикрона, и ако буду лакше преносиви постаће доминантни. Могу изазвати различите обрасце болести, односно није искључено да ће бити смртоноснији или да ће остављати више дугорочних последица – рекао је Дејвид Набаро, специјални изасланик Светске здравствене организације за ковид 19. Он је додао да је подстицање на заштиту вакцинацијом и поштовањем мера једина исправна ствар како бисмо сачували себе и друге.

– Приступ који не охрабрује људе да се заштите је опасно коцкање са потенцијално озбиљним последицама – рекао је он.

Професор Лоренс Јанг са Универзитета Ворвик рекао је да је опасно мислити да је развој сојева у потпуности линеаран.

– Еволуција вируса не функционише тако, није права линија између алфе, бете, па делте и омикрона. Идеја да ће вирус постајати све блажи је погрешна, јер неки нови сој може бити патогенији од делте – упозорио је он.

Слаже се и професор епидемиологије Марк Вулхаус са Универзитета Единбург, који је навео и да је неке ствари немогуће предвидети када је пандемија у питању.

– Омикрон није дошао директно од делте, већ се развио на потпуно другом делу ‘породичног стабла’ вируса. А пошто не знамо на ком његовом делу ће настати следећи сој, не можемо да предвиђамо колико ће бити опасан. Може бити мање опасан, али једнаке су и шансе да буде опаснији – казао је он.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс