Србија

КОН ОТКРИО СВЕ: Ево шта ћемо морати да радимо једном годишње након пандемије

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон истиче да смо у завршници пандемије корона вируса, али да ћемо једном годишње морати да радимо једну ствар.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, истакао је да бисмо имали десет пута мање умрлих на дневном нивоу, да је вакцинисано више од 80% популације. Како је рекао, изашли смо из максимума новозаражених вирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених – рекао је Кон.

Коментаришући укидање карантина за заражене у Великој Британији, Кон је рекао да ово што се дешава читавом свету јесте завршница пандемијског тока болести.

У тој завршници нормално је да се попуштају мере тамо где сте урадили све што је било могуће. Немогуће је трајно наставити живот са оваквим мерама какве су биле – навео је Кон и нагласисао да корона вирус неће нестати.

– Он је опстао на планети, то смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу, јасно је било да долази до пробоја имунитета, јер се ради о мртвој вакцини, али нико није очекивао да ће тако брзо ићи – нагласио је епидемиолог.

Кон очекује да ће ковид бити болест за коју ће се вакцинисати једном годишње као код грипа.

– То ће из епидемијске ситуације да пређе у ендемску болест, где ће болест и даље постојати јер човечанство није нашло начин да се избори. Биће континент као што је Африка, где нема двоцифреног броја вакцинисаних, вирус ће да циркулише и да се мења и враћаће се назад, кад се врати – дочекаће га имунитет популације – предвиђа Кон.

Говорећи о стелт варијанти омикрон соја коронавируса, епидемиолог каже да се у укупном праћењу епидемијског процеса није нешто посебно значајно десило открићем стелта.

– Оно што се зна за стелт подваријанту је да се брже преноси, око 1,5 пута, што је јако много – указује Кон.

Он је додао да колективни имунитет неће бити достигнут на други начин осим вакцинацијом јер ће, како је навео, постојати „заостали број оних који су осетљиви“.

– То је тако и код грипа – не можете доћи до тога да очекујете да се сви заразе, увек се неко провуче и касније буде у ситуацији да може да се зарази. Кад је грип у питању, зна се, једном у осам година се човек сусретне са вирусом, код короне се не зна тачно. Ово што се дешава повећава колективни имунитет, ми јесмо у завршници, то јесте оптимистично, за неких месец дана, кад то буде видно блаже и понашамо се као да се ништа не дешава, онда ће поново да нас захвати неки нови талас, с тим што неће бити тако велики – напомиње Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Srbijadanas.com