Свет

ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ ВЛАДИМИРА ПУТИНА! Улазак Украјине у НАТО може довести до СУКОБА РУСИЈЕ И АЛИЈАНСЕ, о ДОНБАСУ да не причам

Улазак Украјине у НАТО створиће опасност од избијања војног сукоба између Русије и Алијансе због Крима, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„У доктринарним документима саме Украјине пише да они намеравају да врате Крим, између осталог и војним путем. Не само да то јавно говоре, то пише у документима“, рекао је Путин на прес-конференцији након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном у Москви, преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Замислимо да је Украјина чланица НАТО-а, накљукана оружјем, распоређени су ударни системи као у Пољској и Румунији, и започне операцију на Криму, сад да не говорим и о Донбасу“, рекао је Путин, подсетивши да је Крим суверена руска територија.

„Замислимо да је Украјина земља НАТО-а и да започне те војне операције. Треба ли да ратујемо против НАТО блока? Да ли је неко уопште размислио о томе? Изгледа да не“, истакао је руски лидер.

Такође је констатовао да се у документима НАТО-а нигде не спомиње политика „отворених врата“.

„Говоре: политика ‘отворених врата’. Откуд таква идеја? Политика ‘отворених врата’ НАТО-а… Где је уписана? Нигде. У члану 10 споразума из 1949. године о формирању НАТО-а, ако ме сећање добро служи, пише да Алијанса у договору са свим учесницима и чланицама НАТО-а може да прима друге европске земље у ту организацију. Може, али није дужна“, подсетио је руски председник.

Стога, према његовим речима, САД и Алијанса могу одбити да приме Украјину у војно-политички блок.

Те исте Сједињене Америчке Државе, тај исти НАТО могу да кажу, између осталог и Украјини: желимо да осигурамо вашу безбедност, веома је ценимо, поштујемо вашу жељу, али не можемо да вас примимо јер имамо друге, раније прихваћене међународне обавезе. Шта ту има нејасно или чак увредљиво за Украјину“, оценио је Путин.

Последњих месеци Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Извор: Курир.рс / Спутњик

Ознаке