Србија

ЛОША ВЕСТ! Диже се коса на глави, цена дизела ИДЕ НА 200 ДИНАРА, разлог је шокантан!

Литар дизел горива ће у Србији ускоро коштати чак 200 динара.

Тренд раста цена нафте на светском тржишту у великој мери се одражава и на ситуацију у нашој земљи, па ће тако ускоро литар најквалитетниијег дизела коштати чак 200 динара!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Давно су прошла времена, када су се људи водили мантром „сипај и не мисли“. Данас, пре него што се крене на бензинску пумпу, добро се промисли и трипут се мери, а једном сече. На то су нас натерале цене нафтних деривата.

У овом тренутку, цена најквалитетнијег дизел горива износи 187 динара, а у скоријој будућности, већ до марта, биће чак 200 динара! До овога би могле да доведу високе цене нафте на светском тржишту услед пандемије корона вируса и актуелне кризе у Украјини.

Сви гледају ка Украјини

Стручњаци напомињу да до новог скока цена неће доћи само уколико брзо дође до мирног решења кризе у Украјини, а то је мало вероватно.

– Данас у Србији литар бензина кошта око 170 динара, десет динара више него у јулу прошле године. Литар дизела иде и до 187 динара, што је чак 20 динара више него пре пола године. Било је неких прогноза да ће цена на берзама већ крајем прошле године порасти до 100 долара за барел, али то се није десило. Сада се она на берзама креће око 90 долара – објашњава тренутну ситуацију власник ‘Нафте а. д.’ Небојша Атанацковић.

Према његовим речима, цене на нашим пумпама расту већ дуже време и тај тренд ће, нажалост, морати да се настави.

– У време пандемије цена барела на светским тржиштима најпре је падала, а онда драматично расла. Сада имамо кризу око Украјине и Русије и цена ‘црног злата’ је опет у порасту. На скокове нафте највише утичу светске промене, а то се све одражава и на наше тржиште. Наше цене зависе од светских. Уколико брзо дође до мирног решења кризе у Украјини, све ће бити боље. Али ако се то не деси, могуће је да већ за месец дана имамо цену дизела и до 200 динара за литар. Такође, у наредном периоду држава треба да усклади акцизе са висином инфлације из прошле године и то ће бити раст цене од шест до седам одсто – наводи Атанацковић за Информер.

Како берза каже

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да је јако незахвално прогнозирати кретање цена.

– Када бих говорио о поскупљењу, то би подразумевало да тачно знам како ће се кретати цена нафте на берзи и какав ће утицај на цену имати бројни тржишни показатељи. А многе експертске процене су се у последњих годину дана показале као потпуно погрешне. Потрошачи, медутим, треба да буду свесни да ће се промене на глобалном нивоу одразити и на српско тржиште нафте и деривата нафте. То значи да, када цене иду навише у свету, иду и код нас, и обрнуто – објашњава Мићовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс