Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Ево када ће Русија напасти Украјину

Након што инвазија није отпочела 16. фебруара, како је Запад био најавио, медији лицитирају да би инвазија могла да крене за неколико дана.

Амерички Политико пише да би Русија могла да отпочне инвазију на Украјину после 20. фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Аналитичари су рекли да је 16. фебруар коришћен како би се скренула пажња са правог плана – пише овај медиј.

У тексту се избор 20. фебруара као датума „напада“ објашњава чињеницом да ће у том периоду бити завршене „највеће војне вежбе од Хладног рата”. Реч је о заједничким маневрима Белорусије и Русије „Аллиед Ресолве – 2022“.

Осим тога, 20. фебруара се завршава Минхенска безбедносна конференција, којој ће присуствовати председник Украјине Володимир Зеленски, потпредседница САД Камала Харис и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„Покретање инвазије у време када су амерички званичници у Европи, а шеф Украјине ван земље могло би да буде апсолутно понижење – врста геополитичког троловања коју Путин воли„, наводи Политико.

Претпоставља се и да Москва неће желети да „покрене офанзиву“ до краја Зимских олимпијских игара у Пекингу 20. фебруара.

Истовремено, Политико наводи да ако до 1. марта не буде извршена инвазија на Украјину, онда ће многи моћи да одахну.

Раније су поједини медији објавили да ће Русија „напасти“ Украјину у 3.00 по кијевском времену (4.00 по московском) 16. фебруара.

Политико, позивајући се на изворе, писао је да је амерички председник Џо Бајден, током разговора са лидерима савезничких земаља, такође тврдио да би Русија могла да нападне Украјину 16. фебруара.

 

 

Извор: Телеграф